Jak mieć energię przez cały dzień? 10 posiłków dla duszy i ciała (przepisy) cz. II

Jak mieć energię przez cały dzień

Kontynuujemy temat przepisów na potrawy leczące ciało i duszę, odżywiające je, dodające witalności i energii życiowej – niezbędnej każdemu do szczęśliwego i efektywnego życia. 

Link do I części: 10 posiłków dla duszy i ciała cz. I

 

  1. Sałatka pełna życia

Taką sałatkę można jeść na obiad lub kolację. Dostarczy życiodajnej energii, wszystkich potrzebnych witamin, minerałów, tłuszczów, kalorii i węglowodanów. Szybko i łatwo się strawi. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.

zdrowe przepisy

Składniki na 2 porcje:

10-20 dag sałaty rzymskiej

1 szklanka pociętych na połówki winnych lub koktajlowych pomidorów. Można zastąpić zwykłymi, pokrojonymi na 4 lub 8 części

Pół szklanki startych marchewek

Garść orzechów włoskich, migdałów, nerkowców lub innych

Garść ziaren słonecznika lub pestek dyni

Garść dowolnych kiełków

Awokado pokrojone w paski

3 łyżki rodzynek (koniecznie bez konserwantów)

2-3 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu / stewii / ksylitolu

1-2 drobno pokrojone ząbki czosnku

Sól himalajska

Pieprz

Pół cebuli czerwonej pokrojonej w piórka

Pół szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko

Przepis:

Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i konsumować z należytą uwagą, w wdzięczności za dary od matki ziemi oraz miłością, która wraz z pokarmem odżywi nie tylko ciało ale i duszę. Smacznego. Więcej w artykule: Zasady duchowego odżywiania!

 

  1. Warzywa pełne smaków

Do przygotowania tego prostego i szybkiego dania można użyć w zasadzie dowolnych warzyw. Przy czym warto pamiętać, by były to warzywa sezonowe i świeże, nie mrożone czy puszkowane, które są pozbawione życia.

 

Przykładowa mieszanka może wyglądać tak:

Podzielony na różyczki mały brokuł, zaparzony 5 minut we wrzątku (bez gotowania)

Garść brukselki przeciętej na pół lub w plasterki jeśli główki są większe

Pół czerwonej i pół żółtej papryki pokrojonej w większe kawałki

Mała cukinia pokrojona w centymetrowe pół plastry

1 cebula pokrojona w plastry

1 marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki

Opakowanie boczniaków pokrojone w pasku lub większą kostkę

Opakowanie świeżego szpinaku lub jarmużu (obranego z łodyg)

Sól

Pieprz

Zioła, np.: prowansalskie

Sos teriyaki (najlepiej samemu przyrządzić)

Ryż brązowy

Wok lub głęboka patelnia. Polecam jednak wok w którym przygotowywane warzywa smaży się krótko dzięki czemu zachowują większość substancji odżywczych, przy tym zachowując ich chrupkość i smak.

 

Przepis:

Ugotuj ryż. Zblanszuj szpinak lub jarmuż.

Porządnie rozgrzej w woku niewielką ilość oleju kokosowego lub roślinnego. Wrzucaj do niego warzywa w kolejności od najtwardszych do najmiększych, ciągle mieszając, za każdym razem dając im chwilę na podsmażenie. Całość nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut. Przed końcem dodaj przyprawy i sos, w zależności od preferencji. Dodaj ryż i zblanszowany szpinak. Wymieszaj i od razu podawaj. Możesz też posypać wcześniej uprażonym sezamem, pestkami lub kiełkami. Niebo w gębie, a całość zajmuje nie więcej niż 30 minut.

zdrowe przepisy

  1. Kulki mocy

Coś dla tych, co potrzebują w ciągu dnia bomby energetycznej, zdrowego zastrzyku mocy na resztę dnia. Odżywia zarówno ciało jak i mózg dlatego polecany jest także przy wysiłku intelektualnym. Wersji kulek mocy jest wiele. Można eksperymentować w zależności od produktów które posiadamy i lubimy. Jedną z wersji robi się tak.

 

Składniki na około 16 kulek:

2 szklanki  dowolnej mieszanki orzechów i nasion

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka namoczonych przez godzinę we wrzątku suszonych daktyli

1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

½ łyżeczki soli

ulubione przyprawy: kakao lub karob, imbir, cynamon, chili, gałka muszkatołowa

dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe.

 

Przepis:

W blenderze lub młynku do kawy dokładnie zmiel orzechy i nasiona.

Wraz z przyprawami wsyp je do dużej miski.

Odlej wodę z daktyli do szklanki, a je same również zmiksuj, aż powstanie z nich gęsta papka.

Do miski z mieszanką orzechów i nasion dodaj daktyle. Wymieszaj je widelcem lub rękoma.

Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę, aż przestanie się tak bardzo kleić do rąk, ale nadal będzie plastyczna. Jeśli masa okaże się za sucha, dodaj odrobiny wody z moczonych daktyli dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Uformuj kulę z ciasta i włóż na 15 minut do lodówki, by się schłodziła.

W międzyczasie przygotuj dodatki do obtaczania.

Z masy formuj kulki w zwilżonych rękach. Na jedną kulkę potrzeba około jednej łyżki ciasta.

Obtocz kulki w przygotowanych dodatkach i odkładaj na papier do pieczenia.

I gotowe. Zajadaj się kulkami mocy. Najlepiej jednak je jeść po porządnym schłodzeniu w lodówce.

 

  1. Życiodajny oddech

Tlen jest jednym z największych i najlepszych źródeł energii życiowej. Dostępny każdemu, w każdej chwili, za darmo i w nieograniczonych ilościach, a jednak najczęściej zaniedbywany i niewykorzystywany. Większość bowiem wypełnia nim jedynie niewielką ilość płuc. Nie pomaga w tym wielogodzinna praca przy komputerze, w klimatyzowanych biurach, czy zgarbiona sylwetka. Zazwyczaj oddychamy płytko. Podczas takiego oddechu tlen wypełnia jedynie górną część płuc.

Natomiast gdy bierzemy bardzo głębokie i powolne oddechy, dzieją się dwie niesamowite rzeczy: 1) ciało jest zalewane energią życiową, tlen wypełnia i ożywia każdą komórkę fizycznego ciała, oraz przechodzi na wskroś, sięgając także do ciała eterycznego, mentalnego czy emocjonalnego, wpływając dobroczynnie na całą naszą istotę. 2) Siła tlenu i towarzysząca temu wysoka wibracja energetyczna, pomaga przebijać się przez blokady w ciałach, uwalniając od toksyn ale także i wzorców mentalnych (emocji i przekonań).

Ważnym jest więc, by nauczyć się właściwie oddychać. Ćwicz podane niżej kroki tak często jak to możliwe. Niech stanie się twoim nawykiem jeszcze przed śniadaniem, i ostatnią rzeczą przed położeniem się spać.

 

Krok 1. Usiądź wygodnie z wyprostowanymi plecami i rozluźnionymi ramionami.  Zacznij powoli wdychać powietrze nosem kierując je do brzucha, zaczynając od wypełnienia jego dolnej partii, potem środkowej, aż po klatkę piersiową i górną część płuc. Wyobrażaj sobie, że chcesz go nadmuchać do największych rozmiarów niczym balona. Wdychaj przez 7 sekund. By było to możliwe musisz robić to bardzo powoli. Gdy już ci się będzie wydawało, że masz pełne płuca, wciągnij powoli jeszcze trochę powietrza. To pozwoli na otwarcie zablokowanych części płuc.

Krok 2. A teraz powolny wydech przez 7 sekund. Pozbądź się całego powietrza wydychając przez nos. Rób to, aż do będziesz musiał wciągnąć mocno brzuch, by pozbyć się resztek powietrza.

Powtórz ten cykl przynajmniej 7 razy i poczuj jak twoje wnętrze wypełnia energia wibracji tańcząca po całym ciele, rozpalająca wewnętrzny ogień, a zarazem obmywająca ze wszystkich fizycznych i mentalnych złogów.

  1. Głodówka lecząca ciało i umysł

Tak jak ważne jest dostarczanie ciału niezbędnych substancji, tak samo istotne jest dać mu odpocząć, i pozwolić się zregenerować. Organizm podczas trawienia, nawet tych najzdrowszych produktów, musi działać na pełnych obrotach, zużywając przy tym sporo energii życiowej, by paradoksalnie ją uzyskać z pokarmu. Dlatego doskonałym rozwiązaniem jest wprowadzić krótkie, jednodniowe 24h lub 36h głodówki, regularnie raz w tygodniu lub choćby raz na dwa tygodnie.

Choć to zaledwie jeden dzień, to w skali roku może być ich nawet 52, a to już naprawdę dużo.

Jeden dzień głodówki daje wiele korzyści np.:

– stopniową utratę wagi lub jej utrzymywanie na zdrowym poziomie

– systematyczna i stopniowa detoksykacja organizmu

– regeneracja układu pokarmowego, który może odpocząć i oczyścić się z resztek

– reguluje poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu

– reguluje produkcję hormonu wzrostu

– poprawi się samopoczucie i nastrój

– pozytywnie wpłynie na pracę mózgu

– uspokaja umysł. Dzięki temu medytacja i inne praktyki duchowe stają się efektywniejsze. Zasadniczo właśnie ten dzień warto poświęcić na zwiększoną praktykę uważności, praktyki oddechowe, pisanie afirmacji itp.

Głodówkę 24h warto zacząć po śniadaniu. Tym samym nawet tego dnia przyjmiesz jeden posiłek. Może to być szczególnie ważne dla osób początkujących, obawiających się czy sobie poradzą, i jak będą się czuć. Głodówkę kończysz śniadaniem w dniu następnym.

Przy głodówce 36h ostatni posiłek jesz na kolację w dniu poprzedzającym całodniową głodówkę, a kończysz ją śniadaniem w dniu kolejnym.

W ciągu dnia pijemy tylko i wyłącznie wodę. Wykluczamy wszystkie inne napoje, herbatę, kawę, a nawet zioła. Unikamy także dużego wysiłku fizycznego. Wskazanym jest natomiast długi spacer na świeżym powietrzu, połączony z głębokim oddychaniem.

I to na tyle życiodajnych posiłków dla ciała i duszy. Jakie wy znacie zdrowe przepisy dodające witalności i pobudzające energie życiową?

Nasze Ciało funkcjonuje na innej częstotliwości niż Umysł, a Umysł – na innej niż Duch. Jeśli chcesz nauczyć się optymalizacji ciała, umysłu i ducha, to zapraszam na warsztaty on-line: Zrozumienie Organizmu – Jak sprawić aby Ciało, Umysł i Duch transformowały w jak najlepszą formę

Bartłomiej Raczkowski

 

Źródła:

„Surowe pożywienie. Źródło energii życiowej” – N. Rose

„Lecznicza głodówka” – G. Małachow

http://alkalicznystylzycia.com/2017/01/glodowka-jednodniowa-zalety-i-korzysci.html.

Zdjęcia: pixabay.com

Podziel się wiedzą:
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *