Pokrzywa – niezwykła moc pospolitej rośliny

pokrzywa

Choć pokrzywa jest jedną z najczęściej występujących roślin na naszej planecie, dziś często pozostaje niedoceniona. To błąd, ponieważ ma wiele niesamowitych zastosowań. Zawiera w sobie wiele cennych witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Dawniej nasze babki potrafiły docenić jej niezwykłe właściwości i wykorzystywały pokrzywy w ziołolecznictwie czy kuchni. Warto przyjrzeć się z bliska tej roślinie, ponieważ z umiejętnego używania jej możemy wiele zyskać.

Charakterystyka pokrzywy zwyczajnej

Pokrzywa zwyczajna jest byliną, roślina ta nie podlega ochronie, a w Polsce jej występowanie jest pospolite. Jest wiatropylna, kwitnie od czerwca do października, okres dojrzewania owoców przypada na sierpień. Z powodu posiadania przez pokrzywę parzących włosków, powoduje dość bolesne podrażnienia skóry u zwierząt i ludzi.

Ta niepozorna roślina skrywa w sobie witaminę B2, K, kwas krzemowy i pantotenowy. Liście posiadają dużo β-karotenu i witaminy C. Porcja soli mineralnych występująca w listkach charakteryzuje się niemałą ilością potasu, wapnia, żelaza i fosforu. A w korzeniach pokrzywy zaobserwowano występowanie steroli, krzemionki i kwasów organicznych.

Do celów leczniczych liście zaczyna się zbierać od czerwca aż do września, natomiast korzenie wykopuje się w okresie wczesnej wiosny lub jesieni. Pokrzywę można suszyć, liście w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza, a korzenie w 50.

Szerokie zastosowanie pokrzywy

Od dawna jest rośliną wszechstronnie stosowaną. O jej właściwościach leczniczych rozpisywali się już w starożytności. Hipokrates czy Skryboniusz Largus bardzo cenili sobie tę roślinę. Pokrzywa słynie ze swoich właściwości moczopędnych i oczyszcza organizm z toksyn. Jest to zasługa występowania w bylinie dużych ilości chlorofilu. Wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki witaminie K i właściwościom krwiotwórczym polecana jest dla osób borykających się z anemią.

Pokrzywa zwyczajna świetnie sprawdza się także w kosmetologii. Stosuje się ją w formie płukanek do włosów, taki zabieg wzmacnia włosy i je odżywia, a sok z rośliny ma działanie przeciwłupieżowe. Zaleca się także przemywanie twarzy naparem, ponieważ zmniejsza wydzielanie sebum, poprawia kolor skóry i niweluje opryski.

pokrzywa

Źródło: pixabay.com

Dla zdrowia i pielęgnacji – napar i sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy:

Przygotowywany jest ze świeżych pokrzyw, bardzo dobrze umytych. Rośliny można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub sokowirówkę. Przecedzamy powstały płyn, pozbywając się niezmielonych kawałków. Można go przechowywać w lodówce dwa, do trzech dni. Przyjmujemy jedną łyżkę soku do dwóch razy dziennie przez dwa tygodnie, następnie należy zrobić przerwę 2-3 tygodniową. Taka kuracja może być przeprowadzona maksymalnie dwa razy na kwartał. Sok można stosować także na problemy skórne.

Zażywanie kuracji wspomaga odporność, ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Korzystanie wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka. 

Odwar pokrzywowy:

Przed przygotowaniem naparu należy wysuszyć liście i korzenie rośliny. Dwie łyżki suszonego ziela zalewamy dwoma szklankami czystej wody. Gotujemy miksturę przez około 5 minut. Odstawiamy garczek, zakrywamy i czekamy pół godziny, aż się zaparzy. Następnie odcedzamy niepotrzebne już części. Odwar popija się 2-3 razy dziennie po 100ml. Miksturę można pić przez dwa tygodnie, po czym robimy przerwę 2 tygodniową. Kurację można stosować mniej więcej raz na trzy miesiące.

Napar można używać bezpośrednio na włosy w formie płukanki lub na skórę. Pielęgnuje podrażnioną skórę, dodaje włosom witalności, zwalcza łupież i przyśpiesza ich porost. 

Źródło: pixabay.com

Pokrzywa nie tylko do leczenia, ale i do kuchni

W celach spożywczych zbiory należy zacząć na początku wiosny. Zrywa się tylko młode rośliny, najlepiej o wysokości około 20 cm. Wyrośnięte pokrzywy są włókniste i trudne do przetworzenia. Zbieramy ją w miejscach oddalonych od ulic i fabryk. Spożywamy przeważnie po obróbce cieplnej lub suszeniu.

Przepis na zupę z pokrzyw:

Zupę podawać można na kilka sposobów – od razu po ugotowaniu, po zabieleniu lub zmiksowaną na krem w towarzystwie jajka.

Składniki:

  1. Około 350 ml bulionu warzywnego, np. z tego przepisu
  2. Jeden duży ząbek czosnku
  3. Pół pora
  4. Jedna średnia cebula
  5. Cztery średnie ziemniaki
  6. Około 40g umytych liści pokrzywy (Trzeba pamiętać, że pokrzywa po umyciu i obróbce się kurczy).
  7. Jedna łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  8. Mała łyżeczka lubczyku
  9. Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  10. Sól morska i duża ilość pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  1. Myjemy pokrzywę, przelewamy wrzątkiem. Odrywamy grube łodygi, pozostawione liście kroimy.
  2. Rozgrzewamy na patelni czy w garnku olej lub masło klarowane.
  3. Następnie kroimy pora w plastry, a cebulę i czosnek w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu zeszklenia się cebuli.
  4. Po podsmażeniu warzyw dodajemy pokrojoną pokrzywę i przyprawy. Smażymy lub dusimy przez kilka minut, czasem mieszając.
  5. W międzyczasie obieramy i kroimy ziemniaki, dodajemy je do reszty i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli około 15-20 minut.
  6. Na końcu sprawdzamy smak, jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
pokrzywa

Źródło: pixabay.com

Niestety nie wszyscy mogą ją spożywać. Kobiety zmagające się z chorobami dróg rodnych powinny wystrzegać się naparów i potraw z tej rośliny. Osoby leczone chirurgicznie, stosujące leki na cukrzycę lub mające przewlekłe problemy z nerkami nie powinny spożywać pokrzywy, ponieważ może to spowodować niepożądane skutki uboczne.

Pokrzywa to nie tylko pospolita roślina, która była mało lubiana w dzieciństwie przez wielu z nas. Ma w sobie wiele pozytywnych właściwości leczniczych, przynosi dużo korzyści dla naszego organizmu. Jest bardzo pomocna w leczeniu chorób, ale także potrafi wyleczyć zmiany zapalne skóry. Jak się okazuje, jest ona jedną z cenniejszych roślin na naszej planecie, która jest nie tylko powszechnie dostępna, ale i łatwa w obróbce czy przygotowaniu. Korzystajmy więc z tego darmowego daru natury póki jest na to czas.

Artykuły o zdrowotnych i magicznych właściwościach innych ziół znajdziesz TUTAJ.

Aniela Frank

 

Źródła:
https://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/ogrodek-ziolowy/pokrzywa-wlasciwosci-i-zastosowanie-pokrzywy,136_2977.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
http://bonavita.pl/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze
https://portal.abczdrowie.pl/herbata-z-pokrzywy
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,18619604,pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-kosmetyczne-i-nie-tylko.html
http://natura.wm.pl/roslina/77/Pokrzywa-zwyczajna
http://lifemanagerka.pl/2017/05/zupa-pokrzywowa-2-proste-przepisy/

Podziel się wiedzą:
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *