Jak mieć energię przez cały dzień? 10 posiłków dla duszy i ciała (przepisy) cz. I

Jak w praktyce wykorzystać zasady opisane w artykule o zasadach duchowego odżywiania? LINK: http://akademiaducha.pl/cialo-dusza-beda-ci-wdzieczne-zasady-duchowego-odzywiania/ 

Poniżej przedstawiam pierwsze 5 z 10 prostych przepisów, które jeśli na stałe włączysz do swojego jadłospisu znacząco podniosą twoją energię życiową, odżywiając ciało i duszę.

 

  1. Koktajl gęsty odżywczo

Świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub napój regeneracyjny po treningu.

 

Składniki:przepisy

1-2 duże garście świeżego jarmużu bez łodyg, lub szpinaku

1 pokrojone jabłko

1 banan

1 szklanka wody kokosowej / mleka roślinnego / wody

Ewentualnie garść świeżych kiełek

 

Przepis:

Wrzuć wszystko do blendera, dobrze zmiksuj, przelej do wysokiej szklanki i ciesz się śniadaniem o wysokim poziomie energii życiowej.

Produkty możesz w zasadzie dowolnie łączyć i próbować różnych kombinacji, dopasowując smak do swoich upodobań. Pamiętaj tylko by łączyć 3 główne składniki: zielone liście (szpinak, sałata, rukola, liście rzodkiewki itp.) + baza energetyczna w różnych kombinacjach (jabłko, banan, winogrona, jagody, truskawki itd.) + płyn (najlepsze jest mleko kokosowe ze względu na swoje walory, jednak jest drogie i trudno dostępne więc sprawdzą się też mleka roślinne, a ostatecznie i zwykła woda) + ewentualne dodatki (kiełki, miód, siemię lniane, nasiona chia).

Choć same banany nie są zbyt gęste odżywczo, to warto ich używać, w szczególności jeśli koktajl jest naszym śniadaniem. Banany w porównaniu z innymi owocami są dużo bardziej kaloryczne, a oprócz substancji odżywczych potrzebujemy także i odpowiedniej ilości kalorii. Banany je zapewnią.

 

  1. Naturalny napój energetyczny

Pij go na pusty żołądek przed śniadaniem. Doda Ci energii bardziej niż kawa czy sztuczne napoje energetyczne.

 

Składniki:ciało i dusza

1 garść jarmużu z łodygami

1 jabłko

Pół cytryny, nieobranej

1 cały, średniego rozmiaru burak

Pół główki selera lub 1 zielony ogórek

Opcjonalnie 1 łyżeczka świeżego imbiru

 

Przepis:

Przepuść wszystkie składniki przez sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Uzyskany sok przelej do wysokiej szklanki i smacznego. Napój ten błyskawicznie ożywi całe twoje ciało dostarczając mu energii na kilka godzin.

 

  1. Zupa Hipokratesa

Zupa ta ma właściwości lecznicze oraz prewencyjne. Standardowo wykorzystuje się ją w terapii Gersona leczącej ludzi chorych na raka, jednak doskonale sprawdza się również dla osób chcących zachować zdrowie i podnieść swoją energię. Dzięki długiemu ale delikatnemu gotowaniu nieobranych warzyw, zachowywanych jest większość substancji odżywczych, tak lubianych i potrzebnych organizmowi.

 

Składniki:

1 korzeń selera

1 korzeń pietruszki

1 duży por

2 średnie cebule

0,75 kg pomidorów

0,5 kg ziemniaków

Ząbek czosnku dla smaku – opcjonalnie. Może być gotowany lub wkrojony do gotowej gorącej zupy

 

Przepis:

Warzywa należy umyć i dokładnie wyszorować ale nie obierać. Najwięcej cennych składników zawartych jest w skórkach warzyw. Wszystko drobno pokroić. Włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, by wszystkie warzywa zostały całkowicie przykryte. Po zagotowaniu gotować przez 1,5 – 2h na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zblendować. Dla smaku można dodać wspomniany czosnek, świeże zioła (np. koper włoski, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek) i odrobinę soli (w leczniczej wersji soli ani ziół się nie dodaje). Wymieszać ponownie i podawać. Schłodzoną zupę można trzymać przez 3 dni w lodówce.

przepisy dla ciałą i duszy

  1. Zupa jarzynowa

Tę zupę chyba każdy zna. Jest w naszym kraju bardzo popularna. I niezwykle zdrowa dla ciała i ducha, jeśli przygotuje się ją w oparciu o poznane zasady. Do dzieła. Będziesz potrzebował:

 

Składniki:

Litr dobrego bulionu warzywnego własnoręcznie przygotowanego. Taki esencjonalny bulion wegetariańskie przepisypełen jest wszystkich skarbów, które oddały mu warzywa, i sam w sobie jest niczym eliksir dla naszych ciał.

1 mały por lub 1 cebula

100 g selera korzeniowego lub łodyga selera naciowego

1-2 marchewki

Kilka ziemniaków

listek laurowy

1-2 łyżki oleju/oliwy do smażenia

ew. 1-2 ząbki czosnku

oraz w dowolnej kombinacji świeże warzywa sezonowe tj.

– brokuł i/lub kalafior pokrojony w różyczki

– cukinia

– posiekana kapusta i/lub brukselka

– fasolka szparagowa

– papryka

sól

pieprz

ew. 2-3 łyżki zielonego świeżego (nie kupnego) pesto lub zioła (bazylia, tymianek lub estragon) lub koperek

natka pietruszki lub 3 łyżki startych migdałów do posypania (opcjonalnie)

 

Przepis:

Włoszczyznę i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, poddusić/podsmażyć  z liściem laurowym na oliwie na niewielkim gazie, by się nie przypaliły. Pod koniec można dorzucić rozgnieciony lub pokrojony w plasterki czosnek. Dodać bulion i gotować 15 minut.

Dodać pozostałe pokrojone warzywa. Gotować razem jeszcze 10 minut.

Przyprawić ziołami lub pesto. Przed podaniem posypać natką lub migdałami.

Podawać i zajadać się 🙂

 

  1. Esencjonalny bulion

Każda zdrowo przygotowana wegańska zupa na bazie esencjonalnego bulionu warzywnego będzie odżywczo i wzmacniająco działać na nasze ciało, umysł i duszę. Osobiście polecam pomidorówkę na bazie takiego bulionu, cebulową, ogórkową, no i oczywiście wegański rosół.

Kluczem do przygotowania najlepszego bulionu jest duża ilość świeżych warzyw, świeżych, dobrej jakości ziół i powolnego gotowania, pozwalającego wydobyć, ale nie utracić wszystkie cenne składniki z warzyw. Tak przyrządzony bulion sam w sobie staje się wspaniałym eliksirem i lekarstwem.

Wersji dobrego bulionu jest przynajmniej kilka. Podaję jeden z nich.

 

Składniki:

4 marchewki oczyszczone i przekrojone

1 por oczyszczony i umyty

2 korzenie pietruszki, oczyszczone, umute i pokrojone

kawałek selera

kawałek dyni lub cukinii

kilka listków jarmużu lub włoskiej kapusty

4 suszone grzybki shitake (można pominąć)

8 ząbków czosnku, obrane i zgniecione lub przekrojone na pół

1 cebula obrana i przekrojona na pół

pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem)

1 łyżka poszatkowanej świeżej pokrzywy (lub suszonej)

3-4 cm kawałek świeżego, obranego i przekrojonego na pół korzenia imbiru

1 płaska łyżka suszonej kurkumy

½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)

świeżo zmielony czarny pieprz

3 litry wody

4 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżka masła klarowanego (ghee)

 

Przepis:

Wszystkie składniki poza masłem umieść w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut. Na końcu dodaj masło. Przecedź bulion usuwając warzywa i przyprawy. Wywar możesz używać jako bazę do wspomnianych zup, innych dań, a także pić codziennie sam wywar jako oczyszczające i wzmacniające lekarstwo.

 

Przeczytaj drugą część przepisów tutaj: Jak mieć energię przez cały dzień? 10 przepisów dla duszy i ciała cz. II

 

 

Bartłomiej Raczkowski

 

Źródła:

http://puszka.pl/przepis/2699-minestrone-zupa_jarzynowa_ktora_daje_duzo_mozliwosci.html

„Metoda doktora Gersona. Leczenie raka i innych chorób przewlekłych” – Ch. Gerson, B. Bishop

„Surowe pożywienie. Źródło energii życiowej” – N. Rose

Zdjęcia: pixabay.com

Podziel się wiedzą:
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *