Kurka (pieprznik jadalny) – pogromca pasożytów i duchowy czyściciel

kurka

Jeśli w przyrodzie jest choroba, to i tam należy szukać na nią lekarstwa. Nawet przy wielkich dolegliwościach warto skłaniać się ku mądrości i mocy z jaką uzdrawia nas Matka Natura. Tym bardziej, że często możemy być zaskoczeni właściwościami, które wykazują popularne produkty. Taką niespodzianką może okazać się na przykład jeden niepozorny leśny grzybek. Mowa o pieprzniku jadalnym. Większość z nas ceni kurkę głównie za jej wspaniały smak. Okazuje się jednak, że poza walorami kulinarnymi jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia oraz stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Była ona znana w tradycyjnym lecznictwie, jako niezawodne narzędzie w walce  z pasożytami ludzkimi, oraz jako ta, która oczyszcza nas duchowo.

Kurka, inaczej pieprznik jadalny, nazywana jest również liszką, stągiewką jadalną, pieprznikiem gąską albo lisicą. To znany i ceniony gatunek grzybów występujący niemal w całej Europie oraz na innych kontynentach strefy umiarkowanej (także w Australii). Rośnie w lasach iglastych i liściastych na piaszczystych i kwaśnych glebach. Bardzo często spotkać go można pośród mchów pod świerkami. Rośnie pojedynczo lub w gromadach. W Polsce możemy go zbierać od czerwca do późnego października. Ma owocowy, pieprzowy zapach i ostry, goryczkowaty smak. Wykorzystywany był w medycynie ludowej w roli środka polepszającego wzrok i pracę wątroby. Grzyb ten łagodził również zapalenie spojówek oraz zwiększał znacznie odporność organizmu.

Charakterystyka i zastosowanie pieprznika jadalnego

Kurki w około 90 procentach składają się z wody, co powoduje, że ich wartość energetyczna jest niska, tj. ok. 50–70 kcal/100 g. Główne składniki odżywcze w nich występujące to białka, węglowodany, tłuszcze (w tym Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), błonnik, a także witaminy z grupy B, C, D, E oraz beta-karoten i minerały. W owocniku pieprznika znajdziemy również flawonoidy, kwas askorbinowy oraz likopen.

9,9 proc. suchej masy pieprznika jadalnego stanowi białko, które charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, aczkolwiek nieco niższą niż w przypadku roślin. Są za to zdecydowanie lepszym źródłem β-karotenu niż marchew czy pomidor. Kurki są także rekordzistkami pod względem zawartości witaminy B1, której jest w nich tyle samo, co w piekarskich drożdżach. Badania opublikowane w 2008 roku na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry dowodzą o ich właściwościach antybakteryjnych przeciwko B. cereus (zatrucia pokarmowe), czy S. ureus (gronkowiec złocisty). Ponadto pieprznik jadalny charakteryzuje się także bogactwem związków fenolowych, które chronią przed uszkodzeniem oksydacyjnym ważne życiowo struktury.

Może cię również zainteresować artykuł: Woda Życia z Kraskowa – Źródło, które czyni dobro w nas

Źródło: pixabay.com

Kurka – nieoceniony pogromca pasożytów ludzkich

Kurki nigdy nie są robaczywe – dlaczego? Otóż, grzyby te mają w swym składzie hitinmannozę i kwas trametonolinowy. W organizmie człowieka hitinmannoza potrafi uszkodzić jajeczka pasożytów, których nawet sok żołądkowy nie jest w stanie rozpuścić. Natomiast przedostając się do ciał pasożytów paraliżuje ona ich układ nerwowy, co prowadzi do ich śmierci. Przeciwrobaczemu działaniu hitinmannozy sprzyja również występujący w kurkach kwas trametonolinowy, ale jego znaczenie jest mniejsze. Natomiast kwas ten bywa stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów.

Jednak, jak to bywa w życiu, diabeł tkwi w szczegółach. Hitinmannoza i kwas trametonolinowy są bardzo wrażliwe zarówno na obróbkę termiczną (temperaturę powyżej 50 stopni) jak i na sól spożywczą. Dlatego, jeśli chcemy wykorzystać przeciwpasożytnicze właściwości kurek w pełni, to warto rozważyć ich suszenie, czy też sporządzenie z nich nalewki.

Lecznicze preparaty z kurek do samodzielnego przygotowania

Nalewka z kurek

Składniki (dla dwóch osób):

– dwie garści kurek,
– 300 ml czystej wódki.

Kurki dobrze umyć, drobno pokroić, włożyć do słoika i zalać wódką. Włożyć do lodówki na 14 dni (nalewka potrzebuje temperatury 6-8 stopni). Nalewki nie filtrować. Pić po jednej łyżeczce przed snem (sam płyn, bez kawałków grzybów). Przed każdym użyciem wstrząsnąć słoikiem.

Kurki suszone

Dowolną ilość kurek dokładnie wypłukać, odsączyć wodę i rozłożyć na tacy lub blasze piekarnika.
Suszyć na słońcu (przynosząc na noc grzyby do domu), w piekarniku lub suszarce tylko do 50 stopni przez 3- 5 dni. Powinny wyschnąć na suchy wiór, a następnie zmielić je w młynku na pył.
Przechowywać w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
Spożywać w dowolny sposób z chłodnymi potrawami, na kanapkach, z kaszą, czy twarożkiem.

Nie przekraczać dawki 1-2 łyżeczek na dobę!


Zapraszamy na warsztaty on-line na których nauczysz się transformować i harmonizować cały system ciało-umysł-dusza, by był w jak najlepszej formie: Zrozumienie Organizmu. Jak sprawić aby Ciało, Umysł i Duch transformowały w jak najlepszą formę

jogi


Duchowe oczyszczanie za pomocą pieprznika jadalnego

Kurka w tradycji ludowej jest świętym grzybem. Gorzki smak pobudza nasze serce, kontaktuje nas z nim. Jednocześnie nasze emocje się uspokajają, a w umyśle pojawia się jasna przestrzeń. Przynosi ciszę. Jednak, aby obdarzył nas swym dobrodziejstwem, jest jeden warunek – grzyb należy jeść na surowo. Najlepiej świeżo zebrany (można ewentualnie do 2-3 dni przechować go w lodówce).

Zwykle zjada się na pusty żołądek do 5 kurek dziennie (najlepiej jednorazowo, ale niekoniecznie), należy je dobrze pogryźć i trzymać w ustach dopóki nie zmienią swojego smaku. Grzybek ten wspaniale oczyszcza nasze ciała (fizycznie i duchowe), a ta prosta kuracja może stać się wspaniałym wstępem do otwarcia oczu i rozpoczęcia wewnętrznych poszukiwań.

Na koniec dodam jeszcze tylko dwie drobne uwagi, aby zachować rozsądek i uważność przy stosowaniu pieprznika jadalnego. Po pierwsze, należy pamiętać, że grzybem najczęściej mylonym z kurką jest lisówka pomarańczowa. Lisówki są zdecydowanie drobniejsze niż kurki, intensywnie pomarańczowe, a blaszki mają gęste i w kolorze kapelusza. Na szczęście zjedzenie tylko bardzo dużej ilości lisówek może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Druga istotna kwestia to fakt, że kurki należą do produktów raczej ciężkostrawnych. Ze uwagi na zawartość chityny w ścianach komórkowych, grzyby długo zalegają w przewodzie pokarmowym, dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci (do 7 roku życia), osoby starsze i z problemami gastrycznymi.

Może cię również zainteresować artykuł: Ormus – tajemniczy proszek Białego Złota

Magdalena Głowacka

Źródła:
okiemozimka.wordpress.com/2017/06/27/o-kurkach/
ekologia.pl/styl-zycia/ciekawostki/kurki-opis-wystepowanie-i-zdjecia-grzyby-kurki-ciekawostki,20508
niebonatalerzu.pl/2017/08/nalewka-z-kurek-domowy-sposob-na.html
erbe.waw.pl/jedz-grzyby-zdrowie-10-wlasciwosci-zdrowotnych-kurek

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

YouTube
Instagram