Jak w praktyce wykorzystać zasady opisane w artykule o zasadach duchowego odżywiania? LINK: https://akademiaducha.pl/cialo-dusza-beda-ci-wdzieczne-zasady-duchowego-odzywiania/
Poniżej przedstawiam pierwsze 5 z 10 prostych przepisów, które jeśli na stałe włączysz do swojego jadłospisu znacząco podniosą twoją energię życiową, odżywiając ciało i duszę.
- Koktajl gęsty odżywczo
Świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub napój regeneracyjny po treningu.
Składniki:
1-2 duże garście świeżego jarmużu bez łodyg, lub szpinaku
1 pokrojone jabłko
1 banan
1 szklanka wody kokosowej / mleka roślinnego / wody
Ewentualnie garść świeżych kiełek
Przepis:
Wrzuć wszystko do blendera, dobrze zmiksuj, przelej do wysokiej szklanki i ciesz się śniadaniem o wysokim poziomie energii życiowej.
Produkty możesz w zasadzie dowolnie łączyć i próbować różnych kombinacji, dopasowując smak do swoich upodobań. Pamiętaj tylko by łączyć 3 główne składniki: zielone liście (szpinak, sałata, rukola, liście rzodkiewki itp.) + baza energetyczna w różnych kombinacjach (jabłko, banan, winogrona, jagody, truskawki itd.) + płyn (najlepsze jest mleko kokosowe ze względu na swoje walory, jednak jest drogie i trudno dostępne więc sprawdzą się też mleka roślinne, a ostatecznie i zwykła woda) + ewentualne dodatki (kiełki, miód, siemię lniane, nasiona chia).
Choć same banany nie są zbyt gęste odżywczo, to warto ich używać, w szczególności jeśli koktajl jest naszym śniadaniem. Banany w porównaniu z innymi owocami są dużo bardziej kaloryczne, a oprócz substancji odżywczych potrzebujemy także i odpowiedniej ilości kalorii. Banany je zapewnią.
- Naturalny napój energetyczny
Pij go na pusty żołądek przed śniadaniem. Doda Ci energii bardziej niż kawa czy sztuczne napoje energetyczne.
Składniki:
1 garść jarmużu z łodygami
1 jabłko
Pół cytryny, nieobranej
1 cały, średniego rozmiaru burak
Pół główki selera lub 1 zielony ogórek
Opcjonalnie 1 łyżeczka świeżego imbiru
Przepis:
Przepuść wszystkie składniki przez sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Uzyskany sok przelej do wysokiej szklanki i smacznego. Napój ten błyskawicznie ożywi całe twoje ciało dostarczając mu energii na kilka godzin.
- Zupa Hipokratesa
Zupa ta ma właściwości lecznicze oraz prewencyjne. Standardowo wykorzystuje się ją w terapii Gersona leczącej ludzi chorych na raka, jednak doskonale sprawdza się również dla osób chcących zachować zdrowie i podnieść swoją energię. Dzięki długiemu ale delikatnemu gotowaniu nieobranych warzyw, zachowywanych jest większość substancji odżywczych, tak lubianych i potrzebnych organizmowi.
Składniki:
1 korzeń selera
1 korzeń pietruszki
1 duży por
2 średnie cebule
0,75 kg pomidorów
0,5 kg ziemniaków
Ząbek czosnku dla smaku – opcjonalnie. Może być gotowany lub wkrojony do gotowej gorącej zupy
Przepis:
Warzywa należy umyć i dokładnie wyszorować ale nie obierać. Najwięcej cennych składników zawartych jest w skórkach warzyw. Wszystko drobno pokroić. Włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, by wszystkie warzywa zostały całkowicie przykryte. Po zagotowaniu gotować przez 1,5 – 2h na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zblendować. Dla smaku można dodać wspomniany czosnek, świeże zioła (np. koper włoski, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek) i odrobinę soli (w leczniczej wersji soli ani ziół się nie dodaje). Wymieszać ponownie i podawać. Schłodzoną zupę można trzymać przez 3 dni w lodówce.
- Zupa jarzynowa
Tę zupę chyba każdy zna. Jest w naszym kraju bardzo popularna. I niezwykle zdrowa dla ciała i ducha, jeśli przygotuje się ją w oparciu o poznane zasady. Do dzieła. Będziesz potrzebował:
Składniki:
Litr dobrego bulionu warzywnego własnoręcznie przygotowanego. Taki esencjonalny bulion pełen jest wszystkich skarbów, które oddały mu warzywa, i sam w sobie jest niczym eliksir dla naszych ciał.
1 mały por lub 1 cebula
100 g selera korzeniowego lub łodyga selera naciowego
1-2 marchewki
Kilka ziemniaków
listek laurowy
1-2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
ew. 1-2 ząbki czosnku
oraz w dowolnej kombinacji świeże warzywa sezonowe tj.
– brokuł i/lub kalafior pokrojony w różyczki
– cukinia
– posiekana kapusta i/lub brukselka
– fasolka szparagowa
– papryka
sól
pieprz
ew. 2-3 łyżki zielonego świeżego (nie kupnego) pesto lub zioła (bazylia, tymianek lub estragon) lub koperek
natka pietruszki lub 3 łyżki startych migdałów do posypania (opcjonalnie)
Przepis:
Włoszczyznę i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, poddusić/podsmażyć z liściem laurowym na oliwie na niewielkim gazie, by się nie przypaliły. Pod koniec można dorzucić rozgnieciony lub pokrojony w plasterki czosnek. Dodać bulion i gotować 15 minut.
Dodać pozostałe pokrojone warzywa. Gotować razem jeszcze 10 minut.
Przyprawić ziołami lub pesto. Przed podaniem posypać natką lub migdałami.
Podawać i zajadać się 🙂
- Esencjonalny bulion
Każda zdrowo przygotowana wegańska zupa na bazie esencjonalnego bulionu warzywnego będzie odżywczo i wzmacniająco działać na nasze ciało, umysł i duszę. Osobiście polecam pomidorówkę na bazie takiego bulionu, cebulową, ogórkową, no i oczywiście wegański rosół.
Kluczem do przygotowania najlepszego bulionu jest duża ilość świeżych warzyw, świeżych, dobrej jakości ziół i powolnego gotowania, pozwalającego wydobyć, ale nie utracić wszystkie cenne składniki z warzyw. Tak przyrządzony bulion sam w sobie staje się wspaniałym eliksirem i lekarstwem.
Wersji dobrego bulionu jest przynajmniej kilka. Podaję jeden z nich.
Składniki:
4 marchewki oczyszczone i przekrojone
1 por oczyszczony i umyty
2 korzenie pietruszki, oczyszczone, umute i pokrojone
kawałek selera
kawałek dyni lub cukinii
kilka listków jarmużu lub włoskiej kapusty
4 suszone grzybki shitake (można pominąć)
8 ząbków czosnku, obrane i zgniecione lub przekrojone na pół
1 cebula obrana i przekrojona na pół
pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem)
1 łyżka poszatkowanej świeżej pokrzywy (lub suszonej)
3-4 cm kawałek świeżego, obranego i przekrojonego na pół korzenia imbiru
1 płaska łyżka suszonej kurkumy
½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
świeżo zmielony czarny pieprz
3 litry wody
4 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego (ghee)
Przepis:
Wszystkie składniki poza masłem umieść w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut. Na końcu dodaj masło. Przecedź bulion usuwając warzywa i przyprawy. Wywar możesz używać jako bazę do wspomnianych zup, innych dań, a także pić codziennie sam wywar jako oczyszczające i wzmacniające lekarstwo.
Przeczytaj drugą część przepisów tutaj: Jak mieć energię przez cały dzień? 10 przepisów dla duszy i ciała cz. II
Bartłomiej Raczkowski
Źródła:
http://puszka.pl/przepis/2699-minestrone-zupa_jarzynowa_ktora_daje_duzo_mozliwosci.html
„Metoda doktora Gersona. Leczenie raka i innych chorób przewlekłych” – Ch. Gerson, B. Bishop
„Surowe pożywienie. Źródło energii życiowej” – N. Rose
Zdjęcia: pixabay.com