Nasiona gorczycy to nie tylko znakomita przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Jest również ziołem, którego właściwości zdrowotne doceniono setki lat temu. Gorczyca pomaga wzmocnić organizm, kości, oraz jamę ustną. Doskonale łagodzi ból, pomaga w walce z chorobami skóry i utrzymuje płyny na odpowiednim poziomie w organizmie.
Gorczyca jest wszechstronną przyprawową rośliną, która wywodzi się z rodziny kapustowatych. Pochodzi z umiarkowanych obszarów Europy. Od tysięcy lat gorczyca jest popularnie uprawiana w Azji, Europie i Afryce Północnej. Znana była już starożytności, pradawni Sumerowie odkryli jej właściwości i wykorzystywali ją do uśmierzania bólu czy oczyszczania organizmu z toksyn. Nasiona gorczycy były dobrze znane również wśród ludności Greckiej i Rzymskiej. Uważana za afrodyzjak, stała się aromatycznym kompanem w kuchni jak i doskonałym lekarstwem na ukąszenia wężów czy skorpionów. Z kolei w starożytnych Chinach tworzono mąkę gorczycową, z której wyrabiano miksturę z dodatkiem miodu i wywaru kwiatów lilii. Stosowano ją najczęściej do poprawy kondycji skóry. Ponadto mieszanka ta była w stanie zlikwidować piegi i przebarwienia.
Na czym polega wyjątkowość gorczycy?
Gorczycy przypisano wyjątkowy smak i charakter terapeutyczny. Jest głównym składnikiem używanym przy tworzeniu musztardy, która jest bardzo popularna na całym świecie. Gorczyca biała dostarcza mnóstwa pomocnych składników dla naszego organizmu. Same nasiona są bogatym źródłem wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Dodatkowo zawierają w sobie spore pokłady kwasu foliowego i witaminy A. Ziele i liście tej rośliny kryją w swojej zielonej części – fosfor, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy. Jak i witaminę A, K i C w niemałych ilościach. Natomiast owoce gorczycy czarnej są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, cynku, żelaza jak i magnezu. Ponadto wśród przeciwutleniaczy, które znajdują się w czarnych ziarnach znajdziemy luteinę i karoteny.
Może cię również zainteresować artykuł: 12 ziół dla kobiet
Właściwości zdrowotne gorczycy białej i czarnej
Produkty tworzone na bazie gorczycy należą do jednych z najlepiej sprzedających się towarów na całym świecie. Zapewne jest to zasługa smaku tej niezwykłej rośliny, niemniej jednak gorczyca jest czymś zdecydowanie więcej niż tylko sosem lub przyprawą. Jej nasiona i liście mogą zaoferować wiele pozytywnych korzyści dla naszego organizmu.
- Łagodzi objawy łuszczycy i zapalenie skóry – gorczyca może pomóc w leczeniu uciążliwej łuszczycy lub przewlekłych stanach zapalnych skóry. Zawiera ona w sobie fitochemikalia, które stymulują produkcję glutationu, który jest naturalnym antyoksydantem w organizmie. Dzięki tym składnikom możemy przyspieszyć proces gojenia się ran, zmniejszyć stan zapalny skóry jak i poziom toksyn w organizmie.
- Wspiera pracę narządów – nasiona gorczycy są cennym źródłem potasu, minerału, który działa jak elektrolit. Dzięki temu serce, mózg, nerki i inne narządy w obrębie układu nerwowego mogą funkcjonować poprawnie. Potas poprawia odruchy nerwowe i zapobiega osłabieniu mięśni, bólom głowy i zmęczeniu.
- Zmniejsza ból mięśni i kości – okłady z nasion gorczycy pomagają na uciążliwe bóle i skurcze. Wywiera działanie przeciwbólowe i zapewnia ulgę podczas chorób reumatycznych oraz rozluźnia skurczone mięśnie.
- Oczyszcza organizm z toksyn – małe nasiona gorczycy posiadają ochronne właściwości, które pomagają odtruć organizm. Odwary z nasion mogą pomóc oczyścić ze zbędnych toksyn jak i dodatkowo odtruć organizm, podczas zatrucia alkoholowego lub spowodowanego innymi używkami.
- Obniża poziom cholesterolu – obniżać poziom cholesterolu pomagają liście rośliny gorczycy. Posiadają one niezwykłą zdolność wiązania kwasów żółciowych, które zawierają cholesterol w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wydalanie ich z organizmu. Ponadto liście zawierają spore pokłady witaminy B6, która zapobiega zbrylaniu się płytek krwi i obniża ryzyko zakrzepicy.
- Obniża gorączkę – nasiona gorczycy wykazują właściwości łagodzące, które pomagają obniżyć stan gorączkowy. Wywołują efekt pocenia, który ostatecznie ochładza ciało.
- Wspomaga drogi oddechowe – nasiona gorczycy są wspaniałym środkiem wykrztuśnym i obkurczającym, który oczyszcza drogi oddechowe. Skutecznie pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli, jak i ułatwia oddychanie podczas napadów astmy. Ponadto stosowanie nasion lub oleju z gorczycy pomaga w leczeniu dolegliwości związanych z zatokami.
- Sprzyja trawieniu – gorczyca jest w stanie poprawić trawienie. Zwiększa produkcję śliny w ustach, poprawia metabolizm i trawienie pokarmu. Tym samym pomaga zapobiegać niestrawności i wzdęciom. Dodatkowo duża zawartość błonnika pokarmowego wspomaga regularne wypróżnianie.
- Wspomaga sen i odpoczynek – dzięki dużej ilości magnezu wydłuża czas i jakość snu. Wspomaga również regulować metabolizm, pomagając przy tym zwalczać zaburzenia z zasypianiem.
- Wzmacnia zęby i dziąsła – wapń, magnez, fosfor i mangan pomagają wzmocnić zęby i przywracają uszkodzone szkliwo. Ziarna gorczycy dodatkowo zapobiegają krwawieniu dziąseł.
Mimo, iż gorczyca jest naturalnym ziołem leczniczym, powinno jej się używać z umiarem. Osobom mającym problemy z tarczycą zaleca się unikać stosowania tej rośliny. Zawiera ona w sobie substancje wolotwórcze. Nasiona mogą również zmniejszyć poziom cukru we krwi, dlatego osoby borykające się z cukrzycą przed spożyciem powinny skonsultować się z lekarzem. Podczas stosowania ciepłych okładów z nasionami gorczycy również należy uważać. Ciepłe nasiona rozszerzają podskórne naczynia krwionośne co może skutkować miejscowym zaczerwienieniem oraz uczuciem pieczenia. Czasem przez nieumiejętne stosowanie okładów może dojść do stanu zapalnego.
Książkę „Alchemia ziół i przypraw. Uzdrawiaj tym, co masz w kuchni” oraz wiele innych ciekawych i użytecznych książek znajdziesz w naszym sklepie
Przepisy lecznicze z gorczycą
Nasi przodkowie doskonale wiedzieli jak wykorzystać niezwykły potencjał gorczycy. Poniżej znajduje się parę pomocnych przepisów i sposobów jak wykorzystać te niezwykłe zioło.
Przepis na odwar poprawiający trawienie:
Łyżkę stołową nasion gorczycy białej wkładamy do małego garnka. Wlewamy do niego 250ml letniej wody. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Odwar należy popijać po posiłku po ¼ szklanki wraz z nasionami.
Przepis na leczniczą kąpiel:
250 g gorczycy czarnej należy dokładnie zmielić na proszek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, sypką gorczycę wkładamy do bawełnianego woreczka. Następnie kładziemy worek z papką do wanny, do gorącej wody. Taka lecznicza kąpiel powinna trwać 15-20 minut, po zakończeniu kąpieli od razu należy udać się do łóżka.
Przepis na okład z mąki gorczycowej:
100 g przygotowanej mąki z gorczycy należy wymieszać z odrobiną ciepłej wody, tak aby powstała gęsta masa. Następnie papkę rozsmarowujemy na lnianej ściereczce i okładamy obolałe miejsce. Taki okład powinniśmy trzymać nie dłużej jak 10 minut. Jeśli posiadamy wrażliwą skórę, możemy na nią nanieść ścierkę, tak aby mikstura nie dotykała bezpośrednio skóry. Po upływie 10 minut zdejmujemy okład i przemywamy miejsce ciepłą wodą.
Gorczyca towarzyszy nam od niepamiętnych czasów, widać nie bez powodu. Niezależnie od tego czy będzie dodatkiem do dań, przyprawą do potraw czy ulubioną musztardą lub ziołem wspomagającym nasz organizm. Gorczyca zawsze będzie posiadać nieskazitelną reputację dzięki swoim walorom i zastosowaniom w kuchni jak i w naturalnym ziołolecznictwie.
Może cię również zainteresować artykuł: Zielarstwo, ziołolecznictwo, fitoterapia… Jakie są różnice?
Aniela Frank
Źródła:
organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/mustard.html
dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-mustard/
naturalfoodseries.com/13-benefits-mustard/
poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/gorczyca-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie-gorczycy-bialej-czarnej-aa-eByZ-xWf9-SsGy.html
spiceography.com/black-mustard-seeds/
sekrety-zdrowia.org/gorczyca-przepisy-lecznicze/