Koper – niezwykła, pospolita roślina wspierająca pracę organizmu

Koper jest wszystkim dobrze znaną jednoroczną rośliną. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie dodawałaby go do swoich dań dla ozdoby i smaku. Jest nie tylko niezwykłą dekoracją czy przyprawą. Stanowi również popularny suplement, zawiera mnóstwo witamin i pożytecznych leczniczych substancji.

Koper ogrodowy pochodzi z rodziny roślin selerowatych, przywędrował do Polski prawdopodobnie z Azji Południowo-Zachodniej. W dzisiejszych czasach nie spotkamy już dziko rosnącego kopru, jednak jest powszechnie uprawiany na wszystkich kontynentach. Dorasta maksymalnie do 120 cm wysokości, posiada proste, puste w środku łodygi. Liście, które wszyscy tak chętnie witamy w swojej kuchni, przybierają barwę zieloną, zależnie od odmiany, czasem o niebieskawym odcieniu. Koper kwitnie od lipca do września, w tym czasie wyrastają z niego duże kwiatostany posiadające niewielkie kwiaty koloru żółtego. Nie mniej lubianym towarzyszem kopru ogrodowego jest fenkuł włoski, nazywany również – koprem włoskim. Również należy do rodziny roślin selerowatych. Podczas wzrostu może osiągnąć nawet 200 cm wysokości. Ma proste, nagie, pokryte woskowym nalotem łodygi, pędy natomiast są silnie rozgałęzione i ulistnione. W przypadku kopru włoskiego liście wraz z łodygą u stóp rośliny tworzą bulwiaste zgrubienie, które przechodzi w gruby, żółto-biały korzeń, nazywany potocznie cebulą.

Może cię również zainteresować artykuł: Naturalnie bez fluoru, czyli jak zrobić świetny, domowy płyn do płukania ust

koper

Właściwości zdrowotne kopru ogrodowego

Ziele kopru ogrodowego posiada w sobie wiele drogocennych substancji – tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik oraz flawonoidy. Dodatkowo, używane często w ziołolecznictwie owoce kopru, które przynoszą najwięcej korzyści zdrowotnych, zawdzięczają swoje właściwości eterycznym olejkom. Składają się one z d-limonenu, terpinenu, d-karwonu oraz kwasu tłuszczowego, linolowego i palmitynowego. W zielonej roślinie znajdziemy również wiele drogocennych witamin, takich jak witamina A, C, K, D i E oraz witaminy z grupy B. Koperek nie stroni również od związków mineralnych – cynk, mangan, miedź, potas, sód i magnez – to tylko niektóre minerały w nim zawarte.

Dlatego więc, koper poza szerokim zastosowaniem w kuchni, sprawdza się również doskonale jako lek na wiele dolegliwości. W lecznictwie używa się z powodzeniem owoców kopru jak i natki.

  • wspiera procesy trawienne – koper ogrodowy wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga przyswajanie substancji odżywczych z pokarmów. Zioło to pomaga w walce z refluksem czy niestrawnością.
  • rozluźnia – surowce zawarte w koprze wykazują działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych. Dlatego koper jest w stanie złagodzić bóle towarzyszące miesiączce.
  • pomaga w bólu brzucha – spożywanie kopru ogrodowego działa rozkurczowo, jednocześnie wspiera i przyspiesza ruchy perystaltyczne w jelitach. Zioło to jest bardzo często stosowanym lekiem na kolki niemowlęce.
  • chroni układ trawienny – koper wspierając procesy trawienne, jednocześnie hamuje rozwój szkodliwych mikroorganizmów zamieszkujących w obrębie układu trawiennego.
  • pobudzają laktację u matek karmiących – jednym z bardziej znanych właściwości kopru ogrodowego jest wspomaganie laktacji. Składniki zawarte w owocach kopru są w stanie pobudzić laktację u kobiet, które karmią piersią.
  • chroni serce – ekstrakt z kopru ogrodowego wykazuje silne właściwości spazmolityczne, które mają pozytywny wpływ na naczynia wieńcowe serca.
  • niweluje nadciśnienie i uspokaja – częste spożywanie kopru ogrodowego pomaga w walce z nadciśnieniem i działa uspokajająco.
  • łagodzi stany zapalne skóry – koper wykazuje działanie antyseptyczne, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako jeden ze składników okładów, które są w stanie złagodzić stany zapalne skóry oraz owrzodzenia. Sprzyja również szybkiej regeneracji tkanek w organizmie człowieka.

Może cię również zainteresować artykuł: Magia białego proszku, czyli soda oczyszczona w pielęgnacji ciała

Źródło: pixabay.com

Przepis na napar z owoców kopru ogrodowego:

Koper ogrodowy spożywa się najczęściej w postaci herbat lub naparów. W takiej postaci zioło najlepiej wspomaga trawienie i przeciwdziała wzdęciom.

Potrzebować będziemy:

  • 250 ml wrzącej wody,
  • pół łyżeczki owoców kopru ogrodowego.

Sposób przygotowania:

Owoce kopru należy rozdrobnić. Można użyć w tym celu tłuczka, wałka do ciasta lub delikatnie zmiksować blenderem, jeśli tylko posiadamy większą ilości. Wkładamy owoce do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Najlepiej przyrządzać napar około 15 minut pod przykryciem. Kiedy lekko przestygnie, przelewamy napój przez sitko, aby nie zostały w nim drobinki. Wtedy napar będzie już gotowy do picia.

Właściwości zdrowotne kopru włoskiego

Koper włoski jest cennym źródłem potasu i witaminy C, E, K oraz B1. Dodatkowo możemy w nim znaleźć fosfor, miedź, cynk, selen, luteinę oraz beta karoten. Zawiera również duże ilości kwasu foliowego i błonnika. Owoce kopru włoskiego wykorzystywane są jako surowiec zielarski, ponieważ posiadają flawonoidy, związki białkowe i wiele drogocennych olejków. Sam fenkuł włoski jest niskokaloryczny, polecany jest podczas diet odchudzających.

  • utrzymuje zdrowe kości – witamina K, magnez, wapń i fosfor zawarte w koprze włoskim przyczyniają się do zdrowej struktury kostnej.
  • leczy niestrawność, wspomaga pracę jelit – tak samo jak koper ogrodowy, fenkuł włoski który posiada podobne składniki, stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu możemy chronić organizm przed problemami jelitowymi czy żołądkowymi. Równie dobrze radzi sobie z wzdęciami, poprawiając pracę jelit.
  • wspomaga w chorobach układu oddechowego – dzięki dużej ilości eukaliptolu i anetolu, składnikom naturalnym, które działają jak środki wykrztuśne, koper wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli, uporczywego kaszlu, czy zalegającej wydzieliny w gardle.
  • zapobiega anemii – koper włoski jest bogaty w żelazo i histydynę, dzięki czemu idealnie sprawdza się w leczeniu niedokrwistości.
  • chroni oczy – przeciwutleniacze, środki odtruwające organizm, właściwości przeciwzapalne. Wszystkie te składniki, które posiada fenkuł włoski stosuje się w celu zmniejszenia przedwczesnego starzenia się oczu oraz zapobieganiu powstawania zwyrodnienia plamki żółtej.
  • wzmacnia odporność – bulwa kopru włoskiego, nazywana potocznie cebulą jest bogata w witaminę C. Jedna filiżanka naparu z kopru zapewnia 20 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
  • wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi – duże ilości potasu zawarte w tej roślinie, pomagają podczas regulacji ciśnienia krwi. Dodatkowo koper zawiera znaczne ilości błonnika, który obniża poziom cholesterolu.
  • wspomaga odchudzanie – błonnik obecny w koprze włoskim działa jako środek wspomagający odchudzanie. Zwiększa uczucie sytości, zmniejsza apetyt, dzięki czemu czujemy się pełni przez dłuższy czas.

Książkę „Alchemia ziół i przypraw. Uzdrawiaj tym, co masz w kuchni” Alchemia ziół i przypraw. Uzdrawiaj tym, co masz w kuchni


Przepis na herbatę ze świeżych liści kopru włoskiego:

Koper włoski najlepiej oddziałuje na żołądek i problemy z niestrawnością kiedy spożywamy go w postaci herbat lub naparów.

Potrzebować będziemy:

  • garść liści kopru włoskiego,
  • 250 ml wrzątku.

Sposób przygotowania:

Świeże liście kopru włoskiego należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Można pokroić je na drobniejsze kawałki, jednak nie jest to konieczne. Do szklanki, w której znajdują się już liście wlewamy wrzątek. Parzymy pod przykryciem około 20 minut. Usuwamy pozostałości liści, jeśli ubędzie nam zbyt dużo napoju możemy dolać przegotowanej wody.

Nieważne czy będziemy spożywać, pić napary lub herbaty z kopru włoskiego czy ogrodowego. Wzbogacając swoją dietę o to niezwykłe zioło, zyskamy nie tylko wspaniale pachnące, pyszne potrawy. Z łatwością pozbędziemy się problemów z jelitami i żołądkiem, wesprzemy pracę serca jak i naszą odporności. Musimy pamiętać, że kopru nie mogą spożywać osoby, które są na niego uczulone, uważać powinny również osoby mające niskie ciśnienie.

Może cię również zainteresować artykuł: 10 Powodów, dla których warto być wegetarianinem

Aniela Frank


Źródła:
medicalnewstoday.com/articles/284096.php
healthywaymag.com/natural-remedies/fennel
whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=23
womanadvice.pl/koper-wlasciwosci-lecznicze-i-przeciwwskazania
ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/koperek-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-koperku,24047.html
muratordom.pl/ogrod/rosliny/uprawa-kopru-wloskiego-w-ogrodzie-koper-wloski-w-przydomowym-ogrodzie-warzywnym-aa-XmW7-p3Ri-yfVZ.html
.olej.edu.pl/herbata-z-kopru-wloskiego/

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram