Od zarania dziejów, niezależnie od zakątku świata przypisywano niektórym owocom, potrawom, pokarmom, napojom, a nawet przyprawom, niezwykle rozgrzewające właściwości. Przysmaki te nazwane zostały afrodyzjakami na cześć greckiej bogini płodności, piękna, pożądania i miłości – Afrodyty.
Afrodyzjaki, przepyszne smakołyki, których nie powstydziłaby się sama Matka Natura, mają znakomity wpływ na płodność i oczywiście zwiększają pożądanie seksualne. Jakie skrywają w sobie tajemnice? Przysmaki te korzystnie działają na wybrane obszary naszego ciała, dzięki odpowiednim składnikom odżywczym, witaminom i minerałom. Takie pokarmy zwiększają przepływ krwi, niektóre pobudzają zmysły swoim wyglądem, zmniejszają stres lub pozytywnie wpływają na neuroprzekaźniki, a u mężczyzn potrafią podnieść poziom testosteronu. Każdy z tych elementów jest małym krokiem do poprawy ludzkiego libido. Intymność jest nie tylko ważna dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego, ale dodatkowo urozmaica i pielęgnuje związek. Brak wspólnie spędzonych chwil i zbliżeń zaburza równowagę, przyczynia się do obniżenia samooceny, przez co mogą wytwarzać się negatywne energie.
8 afrodyzjaków dla kobiet, jak i mężczyzn
Jeżeli więc, atmosfera w sypialni przygasa, warto spróbować afrodyzjaków. Nie tylko są pysznymi dodatkami, wprowadzą one w odpowiedni nastrój i przede wszystkim zwiększą naturalnie popęd seksualny.
- Arbuz – spożywanie arbuza wpływa korzystnie szczególnie na mężczyzn, ponieważ przyśpiesza krążenie i otwiera naczynia krwionośne. Dzięki ogromnym ilościom cytruliny, która obecna jest w tym owocu, niepostrzeżenie zwiększa się popęd seksualny.
- Kakao lub czekolada – afrodyzjakiem będzie jedynie tabliczka prawdziwej gorzkiej czekolady zawierająca ogromną ilość miazgi kakaowej. Surowe kakao w czystej postaci ma w sobie więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy czerwone wino. Kakao pobudza produkcję dopaminy w mózgu i zawiera substancję chemiczną nazywaną fenyloetyloaminą, która stymuluje uczucie uniesienia i dobrego samopoczucia.
- Awokado – drzewo, na którym rośnie ten smakowity owoc potocznie nazywane jest “jądrowym”. Nazwa ta pochodzi od skojarzenia przez charakterystycznie rosnące plony. Ale awokado nie tylko wpływa na zmysł wzroku i skojarzenie. Posiada w sobie mnóstwo witaminy E, która pobudza produkcję progesteronu, estrogenu i testosteronu. Zwiększona ilość tych hormonów przyczynia się do lepszego nawilżenia okolic intymnych.
- Papryczka chili – kształt papryczki, jej intensywny czerwony kolor oraz rozpalający smak. Zawarta w niej kapsaicyna rozgrzewa ciało i zwiększa przepływ krwi. Spożywanie chili jako dodatku do dań powoduje uwolnienie endorfiny. Dodatkowo wraz z efektami wewnętrzymi, które rozgrzewają i pobudzają, na naszym ciele pojawiają się rumieńce oraz pot. Są to jedne z charakterystycznych cech zewnętrzny podczas odczucia pożądania.
- Cynamon – cynamon jako dodatek do deseru czy dania, rozgrzeje ciało, zwiększy apetyt, nie tylko ten fizyczny ale i seksualny. Jednocześnie cynamon ma właściwości przeciwzapalne i normalizuje poziom cukru we krwi.
- Szparagi – posiadają miano afrodyzjaku nie tylko ze względu na swój kształt. W zielonych warzywach znajdziemy dużo witaminy B, zwiększającą produkcję histaminy, która jest ważna dla odpowiedniego popędu seksualnego. Dodatkowo zawierają potas regulujący pracę mięśni, wapń i witaminę E.
- Miód – miód wytwarzany naturalnie, bogaty jest w witaminy z grupy B oraz bor, który pomaga w produkcji estrogenów, hormonów ważnych dla kobiecego pożądania. Spożywanie miodu wspomaga również produkcję testosteronu. Dodatkowo sam zapach głębokiego miodowego aromatu pobudza zmysły.
- Owoce morza – wiele kultur ceni sobie owoce morza jako afrodyzjaki, ponieważ są one bogate w witaminy B1 i B2, które pozytywnie wpływają na produkcję hormonów. Morskie stworzenia są również źródłem jodu, cynku, selenu, manganu przez co spożywanie ich zwiększa metabolizm, poprawia nastrój, usprawnia funkcjonowanie narządów płciowych u mężczyzn i poprawia jakość nasienia.
Porcja przepisów na rozgrzewające dania
Aby uwodzić nie tylko ciałem ale i smakiem, musimy sporządzić dania, w których znajdą się afrodyzjaki. Ważne jest, aby zadbać o zmysłową oprawę przygotowanych posiłków, dzięki czemu dodatkowo pobudzimy zmysły seksualne.
Przepyszna rozgrzewająca czekolada
Rozgrzewająca czekolada nadaje się idealnie na spotkanie we dwoje. Pobudzający deser z nutką papryczki chili to esencja przysmaku z afrodyzjakami.
Może cię również zainteresować artykuł: Jak mieć energię przez cały dzień? 10 posiłków dla duszy i ciała (przepisy)
Składniki do czekolady:
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki kakao (w zależności od upodobań, można dodać 2, a nawet 4)
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- aromat waniliowy
- papryczka chili w formie przyprawy
- ¼ szklanki słodkiego mleczka lub śmietanki
- laska cynamonu
Składniki do bitej śmietany:
- 2 lub 3 łyżki cukru pudru
- śmietanka 30% (ilość uzależniona od potrzeb i upodobania)
- parę kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Śmietanka 30% musi być mocno schłodzona, ubijamy ją w odpowiednim naczyniu, aby stała się puszysta i delikatna. Gdy już zgęstnieje dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszając, aż do połączenia. Na samym końcu ubijamy śmietanę na sztywno i wkładamy do lodówki. Następnie przygotowujemy garnek i wkładamy do niego cukier puder, kakao, masło i śmietankę lub słodkie mleko. Mieszamy elementy na małym ogniu, aż wszystkie się połączą i zagotują. Kiedy już mikstura będzie gotowa wyłączamy ogień i dodajemy mleko w proszku. Całość należy energicznie wymieszać, następnie dodać aromat wanilii i szczyptę chili w zależności od potrzeb i umiłowania smaku. Gotową czekoladę najlepiej podawać ciepłą, udekorowaną bitą śmietaną z laską cynamonu.
Obiad ze zmysłowymi szparagami
Szparagi doskonale smakują jako dodatek, dlatego można z nich przygotować piękne, zachęcające danie z dodatkiem awokado, które rozbudzi każde zmysły.
Składniki:
- 6 szparagów
- 1 owoc awokado
- 4 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
- mieszanka sałat, najlepiej z rukolą
- 2 jajka
- 2 łyżki sera parmezanu lub pecorino
- 1-2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- przyprawy do smaku (sól, pieprz)
- pieczywo
Przygotowanie sałatki:
Szparagi przygotowujemy do gotowania na parze. Płuczemy i pozbywamy się zdrewniałych białych końcówek. Wkładamy je do garnka z koszyczkiem i gotujemy na parze przez 6 minut. Gdy zmiękną zalewamy szparagi zimną wodą, aby przestały się gotować. Wyjmujemy i kroimy warzywo wzdłuż na dwie części, a następnie w mniejsze kawałki. Do salaterki wkładamy mieszankę sałat wraz z obranym, pokrojonym w drobną kostkę awokado. Dodajemy cebulkę, szczypiorek i przygotowane szparagi. Doprawiamy pieprzem, solą, na końcu polewamy oliwą wymieszaną z małą ilością soku z cytryny (pół łyżki).
Przygotowanie jajka w koszulce:
Do odpowiednio dużego garnka wlewamy około 1 litra wody. Dodajemy do niej 1 łyżkę soku z cytryny (w zależności od upodobań) i szczyptę soli. Musimy zagotować wodę z mieszanką, kiedy już osiągnie odpowiedni stan, zmniejszamy ogień. Do miseczki wbijamy delikatnie jajko, które następnie musimy przelać do garnka. Przed wlaniem jajka woda musi być energicznie zamieszana, w taki sposób, aby powstał wir. Jajko w garnku gotujemy około 1 minutę, aż zetnie się białko, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Sałatkę wyjmujemy na talerz, na nią kładziemy jajko w koszulce, doprawiamy do smaku i na końcu posypujemy startym serem. Całość najlepiej smakuje podana z pieczywem ciemnym pełnoziarnistym.
Naturalne świece z wosku sojowego i najlepszej jakości olejków eterycznych znajdziecie w naszym sklepie
Zdrowy, czerwony, koktajl arbuzowy
Taki koktajl możemy sporządzić w gorące dni dla orzeźwienia lub zimne wieczory, aby rozgrzać siebie i partnera.
Składniki:
- 2 kilogramy arbuza
- pół cytryny
- 1 limonka
- 2 łyżki miodu
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej
Sposób przygotowania:
Na początku należy obrać arbuza ze skórki i oczyścić z pestek. Następnie kroimy oczyszczony owoc w małą kostkę. Tak przygotowany owoc wkładamy do odpowiednio dużego naczynia i blendujemy. Wyciskamy sok z cytryny i limonki. Do powstałej masy z arbuza dodajemy wyciśnięty sok i miód. Mieszamy, aż całość się połączy. Na koniec dolewamy wodę mineralną i mieszamy. Kiedy już wszystkie składniki połączą się, odkładamy naczynie do lodówki. Sporządzony, orzeźwiający koktajl przelewamy do wysokich szklanek, ozdabiamy owocami oraz liśćmi mięty.
Kultury na całym świecie od wieków wykorzystują naturalne afrodyzjaki w kuchni, aby podnieść swoje libido i cieszyć się wspaniałą bliskością fizyczną. Pyszności te dodatkowo poprawią nasze zdrowie za pomocą składników, które posiadają. Jednak musimy pamiętać, że naturalne afrodyzjaki nie zadziałają jak magia. Zdecydowanie pomogą poprawić sprawność seksualną i zwiększą pożądanie, ale niektóre efekty mogą być widoczne po dłuższym stosowaniu lub być bardzo subtelne. Mimo wszystko, nie zaszkodzi spróbować rozgrzewającej czekolady, dania ze szparagami lub zjeść orzeźwiającego arbuza, kto wie co może się stać ;).
Aniela Frank
Źródła:
menprovement.com/natural-aphrodisiacs-for-men/
mysolluna.com/blog/2011/10/03/25-foods-that-are-natural-aphrodisiacs/
organicauthority.com/eco-chic-table/11-foods-that-get-your-sex-drive-going-naturally
ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/7-przepisow-z-naturalnymi-afrodyzjakami-podnosza-libido/n0zt0m2
doz.pl/czytelnia/a11687-Jak_dzialaja_afrodyzjaki
przyslijprzepis.pl/przepis/orzezwiajacy-koktajl-arbuzowy-3