Za co ciało i dusza będą ci wdzięczne? Zasady duchowego odżywiania

Zasady duchowego odżywiania

Jak odżywiać ciało, by dusza czuła się w nim jak w domu? Jak dbać o duszę, ducha i umysł, by wspierały ciało w zdrowiu i energii? W zdrowym ciele zdrowy duch. To wiemy. Ale także w zdrowym duchu zdrowe ciało – to układ zamknięty toczący się niczym koło, wpływający na siebie wzajemnie. Wspierając jedno dbamy o drugie. Troszcząc się o obie sfery jednocześnie wprawiamy w ruch sprawną machinę ciało-umysł- dusza-serce, które będą nam bardzo wdzięczne i odwzajemnią się nam, wspierając całą naszą istotę. Poznaj zasady duchowego odżywiania.

Zasady diety odżywiającej ciało i duszę

By spożywany posiłek można było uznać za zdrowy, zarówno dla ciała jak i dla duszy, powinien spełniać kilka warunków:

  • Powinien dostarczać wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, minerałów, witamin i zdrowych tłuszczy.
  • Powinien być bogaty w błonnik i enzymy, by mógł zostać szybko strawiony, a wszystkie jego wartości odżywcze sprawnie i efektywnie dostarczone organizmowi.
  • Powinien być jak najbardziej żywy czyli najmniej przetworzony termicznie i chemicznie (bez sztucznych dodatków).
  • Powinien składać się w pełni ze zdrowych warzyw i owoców (dieta wegańska).
  • Powinien być jak najbardziej gęsty odżywczo. Produkty gęsto odżywcze to te, które mają najwięcej substancji odżywczych w porównaniu z innymi produktami w tej samej ilości kalorii. Oznacza się ją wartością liczbową od 1000 (największa gęstość) do 1 (najmniejsza).

www.pepsieliot.com

  • Powinien alkalizować organizm, utrzymując w nim zrównoważone zasadowe środowisko. Przyjmuje się, że stosunek produktów zasadowych i obojętnych do produktów kwasotwórczych powinien wynosić około 80% do 20%. Zasadniczo można przyjąć, że produkty alkaliczne, to te o największej gęstości odżywczej, a wraz z malejącą gęstością rośnie ich kwasotwórczość. Takie uproszczenie będzie łatwiejsze do zapamiętania i stosowania.
  • Powinien być jedzony powoli, starannie przeżuty tak, by wstępny proces trawienia zaczął się już w ustach dzięki enzymom zawartych w ślinie.
  • Powinien być jedzony z uważnością, która staje się medytacją. Pozwalając sobie być świadomym każdego kęsa, uważnym zmieniających się z chwili na chwilę subtelnych smaków, będąc wrażliwym na zapach, fakturę i wygląd spożywanego posiłku, otwieramy nasz umysł, który zaczyna dostrajać się do energii spożywanego dania, a ten do energii umysłu z którym łączy się w jedno. Taki rodzaj jedzenia odbywa się więc już na poziomie energetycznym i odżywia nie tylko komórki fizyczne ciała ale i komórki duchowe, energetyzując je i zmieniając na subatomowym poziomie. W konsekwencji taka celebracja spożywanego dania ze zwykłego konsumowania, przez medytację nad nim przemienia się w doznania i praktykę duchową.
  • Wraz z uważnością istotna jest wdzięczność i miłość z jaką spożywamy dany posiłek. Jak wykazał Japończyk Masaru Emoto, woda potrafi magazynować informacje – w tym informacje o uczuciach, myślach i stanach świadomości. W swoich badaniach i doświadczeniach ukazał zmieniającą się strukturę  wody w zależności od rodzaju informacji, którym badana woda była poddawana. Wszystko uwieczniał robiąc zdjęcia aparatem mikroskopowym. Kryształy o najpiękniejszych kształtach przybierała woda, która była poddawana myślom i uczuciom wdzięczności oraz miłości. Ciało człowieka składa się w z wody w ponad 60% jego masy, a więc każda żywiona myśl i uczucie ma realny wpływ na nie i to wpływ znaczący, z kolei przyjmowany pokarm również w większości składa się z wody. W szczególności, gdy nasza dieta oparta jest o warzywa i owoce w których zawartość wody sięga nawet 90%. Dla przykładu, jeśli śniadanie spożywamy w pośpiechu, stresie przed wyzwaniami nadchodzącego dnia i posępnymi myślami, to „programujemy” je tą niską energią, którą następnie „zjadamy” i „trawimy” przez cały poranek lub dłużej. Czym karmisz się na co dzień?

Poniżej przykłady takich kryształów:

ourpeacefulplanet.com

  • Powinieneś dać odpocząć organizmowi i nie futrować go, przez cały czas coś w niego wkładając. Ciało musi mieć czas na spokojne trawienie, a potem na wykorzystanie zgromadzonego potencjału energetycznego. Gdy przez cały dzień coś podjadasz, konsumując do tego od trzech do pięciu pełnych posiłków, nie dajesz mu na to szans. Choć to sprawa indywidualna i trzeba sprawdzić samemu co na nas najlepiej wpływa, wiele osób uzyskuje najlepsze korzyści jedząc od jednego do dwóch głównych posiłków. Gdy nasza dieta przez dłuższy czas opiera się o powyższe zasady, to z czasem po prostu nie potrzebujemy więcej jedzenia, by być w pełni odżywionym. Może to jednak wymagać czasu, w zależności od tego jak do tej pory wyglądała nasza dieta ciała i umysłu.
  • Powinieneś zaczynać dzień od lżejszych posiłków i z jego biegiem spożywać bardziej obwite. W myśl tej zasady, na śniadanie najlepiej sprawdzają się owoce, soki owocowe i koktajle. W ciągu dnia odpowiednie będą różnego rodzaju warzywne sałatki, zupy, ziarna i orzechy, na koniec dnia zostawiając gotowane zboża (chleby, makarony), rośliny strączkowe itp. Jest to odwrócenie powszechnej zasady, głoszącej potrzebę jedzenia obwitych śniadań jako podstawy codziennej diety. Sam spróbuj przez tydzień nowego podejścia i przekonaj się, jak to wpłynie na twoje samopoczucie i poziom energii.

Książka „Ajurweda – kompletna recepta na optymalizację zdrowia, zapobieganie chorobom i życie z radością i witalnością”Ajurweda – kompletna recepta na optymalizację zdrowia, zapobieganie chorobom i życie z radością i witalnością


Proste zasady, duże korzyści

Mając na uwadze tych kilka wytycznych można skomponować posiłki, które jak żadne inne będą odżywiać nasze ciało i duszę, które odwdzięczą się po stokroć zdrowym i silnym ciałem, dużą energicznością, zwiększoną wydolnością, łatwością myślenia, lepszą pamięcią, większym spokojem wewnętrznym, lepszym snem, często też krótszym snem potrzebnym do pełnej regeneracji, a także lepszym kontaktem z intuicją, wewnętrzną energią, poprawą zdolności parapsychicznych, oraz sercem przepełnionym miłością, radością i szczęściem. Te korzyści są chyba warte wprowadzenia tych kilku prostych zasad, które z czasem stają się nawykowe i naturalne.

Zobacz przepisy oparte na pierwszych 6 zasadach:

https://akademiaducha.pl/10-posilkow-dla-duszy-ciala-przepisy-cz/

Bartłomiej Raczkowski

Źródła:
pepsieliot.com/co-to-jest-gestosc-skladnikow-odzywczych-czyli-czego-ile-wystarczy-zjesc
vitanatural.pl/produkty-zakwaszajace-i-alkalizujace-organizm-acidoza-acidosa
dobrewiadomosci.net.pl/15631-potega-naszych-intencji-czyli-domowy-eksperyment-ryzem-ktory-otworzy-nam-oczy-spraw/
Natalia Rose „Surowe pożywienie”

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram