Cząber Ogrodowy
(Satureja hortensis)
Cząber jest znany w Europie Środkowej od czasów rzymskich, grecy i rzymianie uważali go za afrodyzjak. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw. Bywa używany samodzielnie lub w mieszaninie
z szałwią, tymiankiem i jałowcem.
Medyczne zastosowania:
Zewnętrznie stosuje się go w kąpieli przy chorobach skóry. Wspaniale dezynfekuje usta, herbata z cząbru jest używana do płukania gardła.
Mówi się że tarcie gałązką cząbru, miejsca gdzie użądliła pszczoła lub osa, daje natychmiastową ulgę.Używany w celu zrekompensowania braku soku żołądkowego, na pasożyty jelitowe, dnę moczanową, reumatyzm, dolegliwości oskrzeli, impotencję i oziębłość, powstrzymuje nadmierną fermentacje i wzdęcia, pobudza trawienie, działa słabo moczopędnie i przeciwrobacznie, wykrztuśnie, przeciwwzdęciowo.
W medycynie ludowej Bułgarii cząber jest stosowany jako środek moczopędny, napotny, na migreny, jako sposób na zwiększenie apetytu, środek przeciwwymiotny, przeciwbakteryjny, przeciwskurczowy, przeciwkaszlowy, antyseptyczny, ściągający.
Badania kliniczne potwierdziły skuteczność stosowania postaci leku z pikantne wzdęciach, jako spoiwa w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, jak również środek uspokajający, skurcze żołądka i wzmocnienia kąpieli.
Jest bardzo ważną przyprawą w bułgarskiej kuchni, dodającą silnego i ostrego smaku, nawet do prostych potraw. Zamiast soli i pieprzu, na bułgarski stół podawane są trzy przyprawy: sól, papryka i cząber, kiedy są one mieszane nazywa się je sharena sól (kolorowa sól). Używana w kuchni rumuńskiej, zwłaszcza w Sarmale (gołąbki zawijane w liściach winogron).
Roślina ma silny, ostry i pikantny smak. Cząber jest charakterystycznym składnikiem ziół prowansalskich, sprzedawany w większości francuskich sklepów spożywczych, używany w różnych proporcjach. Świeżymi posiekanymi liśćmi posypuje się sałatki z ogórków i innych warzyw, a zwłaszcza z fasoli i pomidorów. Używany świeży i suszony jako przyprawy do kiszenia ogórków i pomidorów. Powszechnie stosowany jako przyprawa do grilla, a także w gulaszach i sosach, potrawach jednogarnkowych. Jest świetną przyprawą do ziemniaków, zup, białej fasoli i innych roślin strączkowych, sałatki ziemniaczanej, zup, majonezu, kotletów, parówek, frytek, sera, grzanek i słonych ciasteczek.
Jest jednoroczną, bardzo rozgałęzioną rośliną występującą na suchych, żwirowych, kamienistych zboczach i klifach w Europie Południowej, na Krymie, w Turcji, Azji Środkowej. Osiąga wysokość od 30 do 60 cm, ma smukłe, aromatyczne liście czasami zabarwione na purpurowy kolor, cała roślina pokryta jest krótkimi włoskami.
Kwiaty koloru bzu, kwitnie od lipca do września. W domu nasiona mogą być wysiewane przez cały rok. Kiełkują od 14 do 21 dni w temperaturze 18-20 ° C, wysiew wiosną na zewnątrz. Po osiągnięciu około 7 centymetrów rośliny mogą być przesadzone na stałe miejsce, najlepiej rośnie w dobrze odsączonych i żyznych glebach w pełnym słońcu. Roślina produkuje najwięcej olejków eterycznych krótko przed kwitnieniem i w jego trakcie.
Wysuszone (w cieniu w temp około 35C) rośliny najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. Uprawiana w sąsiedztwie fasoli, odstrasza od niej mszyce.
Jeśli szukasz cząbru najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind
MagicFind