Gac Fruit na serce i ceremonie

Gac Fruit
Roślina jadalna wykorzystywana często jako substytut mydła.

 

Gac Fruit

(Momordica Cochinchinensis)

 

Wieloletnie, tropikalne, dwupienne, pnącze o zdrewniałych łodygach i dużych liściach, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, należy do rodziny dyniowatych.
Powszechnie jest sadzona na kratach, przy wejściach do domów lub w ogrodzie, owoce pojawiają się tylko raz w roku, są zwykle spożywane podczas uroczystości i ceremonii. Owoce można je znaleźć w sprzedaży w południowych Chinach, Tajlandii, Laosie, Birmie, Kambodży, Wietnamie i Australii.

Duże kwiaty pojawiają się pojedynczo, mają kolor kremowy lub jasnożółty, z czarnym znakiem na płatkach. Owoce lekko kolczaste, osiągają ok. 13 cm długości i 10 cm średnicy, przybierają ciemnopomarańczowy kolor kiedy są dojrzałe, mogą mieć wagę do 1,5 kg. Są zwykle zbierane niedojrzałe, potrzebują jeden do dwóch tygodni by dojrzeć.

Tradycyjnie były wykorzystane w charakterze żywności, używane dla jej leczniczych i odżywczych właściwości. Owoce są podawane na ceremoniach lub uroczystościach
w Wietnamie, takich jak Nowy Rok i wesela. Najczęściej przygotowywane jako danie zwane Xoi Gac, w którym miąższ owoców i nasiona są gotowane z ryżem, do uzyskania kleistej konsystencji. Miąższ niedojrzałych owoców jest również gotowany jako warzywo lub stosowany do curry.
Młode liście, kwiaty i nasiona też są jadalne. Od niedawna, owoce zaczęły być sprzedawane poza Azją, w postaci suplementów diety i soków.\
W Chinach, Indiach i Azji Południowej w ogóle, różne części rośliny są wykorzystywane leczniczo. W tradycyjnej medycynie chińskiej nasiona są stosowane wewnętrznie i zewnętrznie. Osłonka nasion była w wietnamskiej medycynie ludowej używana do okładów, w chorobach oczu. Korzenie są bogate w saponiny terpenowe i mogą być stosowane jako substytut mydła.

 

Jak inne pomarańczowe owoce zawiera karotenoidy, takie jak beta-karoten (prowitamina A), jednak ten owoc zawiera 15 x więcej karotenoidów niż marchew i 70 x więcej
likopenu niż pomidory, wykazano w badaniach iż karotenoidy zapobiegają atakowi serca. Osłonka nasion zawiera wysoki poziom naturalnej witaminy E, jest używana do wytwarzania kosmetyków. Nienasycone kwasy tłuszczowe z osłonki mogą ułatwić wchłanianie składników pokarmowych rozpuszczalnych w tłuszczach (w tym karotenoidów). Owoce zawierają też białko, które może hamować proliferację komórek nowotworowych.

 

Jeśli szukasz rośliny najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram