Nazwy ludowe: Ziele Hyzopy, Isopo, Ysopo
Rodzaj: męski
Planeta: Jowisz
Element: ogień
Moc: oczyszczanie, ochrona
Hyzop zyskał uznanie jeszcze w starożytności, ciesząc się wówczas wielką sławą. Używany był jako doskonała przyprawa kulinarna i lekarstwo, ale też w obrzędach religijnych ludów Azji Mniejszej. Biblia podaje iż miał działanie oczyszczające z nieczystości zarówno materialnej jak i duchowej.
Surowiec to liściaste łodygi które zbiera się przed kwitnieniem. Proces suszenia powinien odbywać się w chłodnym, suchym i dobrze wietrzonym pomieszczeniu.
Ziół do suszenia nie powinno sie wystawiać na ekspozycje słońca, aby zapobiec przebarwieniom i utlenianiu. Po wysuszeniu, liście oddziela sie od łodyg.
Liście mogą być przechowywane w szczelnych pojemnikach przez 18 miesięcy.
Świeże zioło jest powszechnie stosowane do gotowania. Liście mają lekko gorzki smak (ze względu na zawartość tanin) i intensywny aromat miętowy.
Ze względu na intensywność, jest stosowany w gotowaniu umiarkowanie. Liście, świeże lub suszone, są używane, drobno posiekane do aromatyzowania warzyw, sałatek, jako przyprawa do nadzienia, pasztetów, wędlin, majonezu, także do sosów i zup (fasolowa, ziemniaczana). Doskonale harmonizuje z pietruszką i fasolą. Kwiatami przyprawia się głównie sałatki i warzywa. Hyzop stosowany jest do aromatyzowania likierów np. Grande Chartreuse lub Absynt, używany także do aromatyzowania piwa.
Roślina jest powszechnie używana przez pszczelarzy do wytwarzania wysoce aromatycznego miodu.
Ze względu na swoje właściwości wykrztuśne, przeciwbakteryjne, kojące, przeciwzapalne, antyseptyczne, jest powszechnie stosowany jako roślina lecznicza.
Ma działanie napotne, wykrztuśne w leczeniu kaszlu i innych chorób płuc, wzmacnia układ oddechowy, zmniejsza gorączkę, łagodzi i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Zaobserwowano również stymulowanie układu pokarmowego i trawienia, przywraca prawidłową perystaltykę jelit, ma działanie wiatropędne i rozkurczające na przewód pokarmowy.
Używany do leczenia chrypki, przeziębienia, bólu gardła, gorączki, astmy, anginy, zapalenia oskrzeli i migdałków. Zewnętrznie napar z liści był stosowany jako okład na bóle reumatyczne, a gorące opary z wywaru były używane na zapalenie ucha.
Używany do płukania jamy ustnej i gardła przy infekcjach bakteryjnych i stanach zapalnych również migdałków.Kosmetycznie używany jako płukanka do włosów.
Herbatka ziołowa z hyzopu z dodatkiem miodu jest skutecznym środkiem wykrztuśnym. Jest naturalnym insektycydem (działa min. przeciw wszawicy)
Nie powinien być używany przez kobiety w ciąży gdyż może wywołać poronienie. Stosuje się go do wyrobu kropli do oczu i płynu do płukania ust.
Wieloletni, silnie aromatyczny, mrozoodporny półkrzew, naturalnie występujący w Afryce Północnej, Europie Południowej i Środkowej, Azji Zachodniej i Kaukazie.
Roślina znana od czasów starożytnych jako przyprawa i roślina lecznicza, od 16 wieku uprawiana w ogrodach całej Europy.
Osiąga wysokość od 20 do 70 cm, liście lancetowate, ciemnozielone, od 2 do 2,5 cm. Kwitnienie zaczyna się w drugim roku wegetacji.Kwiaty koloru różowego, niebieskiego lub rzadziej białego, bardzo mocno i przyjemnie pachnące, pojawiają się na szczytach łodyg od lipca do października.
Jeśli szukasz rośliny najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind
MagicFind
Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'twentytwelve_comment' not found or invalid function name in /wp-includes/class-walker-comment.php on line 184