Jojoba
(Simmondsia chinensis)
Nazwa „jojoba” pochodzi od ludzi O’odham, mieszkańców pustyni Sonora w południowo-zachodnim USA, którzy traktowali oparzenia maścią antyoksydacyjną wykonaną z orzechów jojoby. Woski zawarte w nasionach były wykorzystywane przez Indian w leczeniu schorzeń skóry, do leczenia ran, wygładzania cery i przyśpieszania wzrostu włosów. Mimo nazwy naukowej Simmondsia chinensis, nie pochodzi z Chin, nazwa została błędnie zapisana przez botanika który katalogował rośliny. Jojoba jest wieloletnim krzewem żyjącym ponad 200-250 lat. Pochodzi z pustyni Sonora w południowo-zachodniej części Ameryki Północnej – rozciągającej się od Arizony po Meksyk, osiąga do 2 metrów wysokości.
Olej jojoba nadaje emulsji gęstszą konsystencję. Dodany do innych olejów roślinnych przedłuża ich ważność, dlatego poleca się mieszać go z mało stabilnymi olejami. Używany w kosmetyce jako balsam i jako olej nośny dla specjalnych substancji zapachowych. Może być łatwo rafinowany w bezwonną, bezbarwną i stabilną na utlenianie substancję.
Jest często nazywany płynnym złotem, jego pochodne są bardziej podobne do ludzkiego sebum i oleju wielorybiego niż do tradycyjnych olejów roślinnych, gdyż wosk ten nie zawiera triglicerydów. Charakterystyczna jest dla niego łatwość przenikania przez wierzchnie warstwy skóry.
Zawiera witaminy A, E, F, utrzymuje korzystny skład kwasów tłuszczowych w skórze, jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry a szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym, trądziku i chorobach skóry. Zapobiega powstawaniu rozstępów. Chroni przed wysuszeniem, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze (ponieważ nie jest stricte olejem), ma właściwości przeciwzapalne i uspokajające. Stosowany jako olej do masażu lub balsam do skóry i pielęgnacji włosów (nawilża i odżywia włosy, nadaje im sprężystość, miękkość i puszystość, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, nadaje połysk, zmiękcza i natłuszcza skórę głowy).
Olej jojoba ma naturalny współczynnik ochrony przeciwsłonecznej, wspiera trwałą opaleniznę, zwiększa elastyczność skóry, chroni przed utratą wilgoci i likwiduje drobne zmarszczki. Stosowany do skóry suchej zastępuje brakujące sebum, a w przypadku tłustej, hamuje jego wydzielanie, zmniejszając przetłuszczenie. Działa bakteriostatycznie, stosowany pomocniczo w leczeniu egzem czy łuszczycy.
Najlepiej rozwija się w miejscach suchych, w pełnym słońcu, ma bardzo długie korzenie (do 30 m lub więcej), co pozwala mu czerpać wilgotność z bardzo daleka i głęboka. Roślina używana do zwalczania i zapobiegania pustynnienia na pustyni Thar w Indiach.Liście owalne (2-4 cm. dł. i 1,5-3 cm szer.), grube, skórzaste, o szaro-zielonym kolorze, tworzą szeroką, gęstą koronę. Kwiaty małe, zielono-żółte, męskie lub żeńskie na osobnych roślinach.
Owocuje w 3–5 roku życia i później powtarza owocowanie przez 100–200 lat. Owocem są ciemnobrązowe orzechy w kształcie owalnym, dojrzewają w ciągu 90 do 180 dni po zapłodnieniu. Największy plon dają rośliny w wieku ponad 7 lat. Uprawiana dla wosku którego nasiona zawierają około 54%. Najlepsze sukcesy daje kiełkowanie nasion w piasku, w temperaturze 27 do 38 ° C. Gleba powinna mieć wartość pH od 7,3 do 8,2. Jojoba rośnie głównie w dobrze odsączonych glebach, z dodatkiem piasku i żwiru, w których występuje fosfor. Liście zapewniają całoroczną możliwość pożywienia dla wielu gatunków zwierząt, w tym jeleni, owiec i zwierząt gospodarskich.
Orzechy są zjadane przez wiewiórki, króliki, gryzonie i większe ptaki.Tamtejsi mieszkańcy nie uważają jednak orzechów jako jedzenia, gdyż nie są strawne dla ludzi.
Jeśli szukasz nasion jojoby najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro: http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind
MagicFind