Kardamon na pożądanie i miłość

Kardamon zielony
Nasiona są podawane do gorącego wina, by wywołać pożądanie. Dodaje się go do woreczków miłosnych i kadzideł.

 

Kardamon zielony
Kardamon malabarski

(Elettaria cardamomum)

Rodzaj: żeński

Planeta: Wenus

Element: woda

Bóstwo: Erzulie

Moc: pożądanie, miłość
Pochodzi z południowo-wschodniej Azji (Indii, Sri Lanki, Malezji, Indonezji) występuje tam w tropikalnych lasach deszczowych.

Strąki rośliny suszy się, nasiona z wnętrza (całe lub mielone) są używane w Indiach i kuchni azjatyckiej. Jest to najpowszechniej uprawiany gatunek kardamonu.
Nasiona są bardzo pachnące(zapach ostry i korzenny), zawierają olejki eteryczne(ok. 9% olejku kardamonowego).
W starożytnym Egipcie używane jako dodatek do perfum. Po raz pierwszy został przywieziony do Europy około 1200 r.

Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Jest trzecią na świecie najdroższą przyprawą (pod względem masy), wyprzedza ją tylko szafran i wanilia. Jest składnikiem wielu indyjskich curry, oraz podstawą smaku masala chai ( przyprawiona herbata). Na Bliskim Wschodzie oraz w Iranie, kardamon jest stosowany jako przyprawa do potraw słodkich oraz do tradycyjnego aromatyzowania kawy i herbaty – wzmacnia smak,
jak też wzmaga ich działanie pobudzające.
W Turcji jest używany do nadania smaku czarnej herbacie. Strąki są również mielone wraz z ziarnami kawy do produkcji proszku, który gotuje się z wodą, aby uzyskać kawę. Kardamon ma silny, niepowtarzalny smak, z silnie aromatycznym, zapachem żywicy – nie potrzeba go wiele, aby nadać potrawom smaku. Najlepiej przechowywać w formie nasion, gdyż zmielony, szybko traci smak.
Jest częstym składnikiem w kuchni indyjskiej, również używany do pieczenia w krajach skandynawskich, np. w fińskim słodkim chlebie pulla lub w skandynawskim chlebie Julekake. Kardamon używany jest również do pewnego stopnia w pikantnych potrawach.
W Azji Południowej, kardamon jest często używany w tradycyjnych indyjskich słodyczach.
W Europie najczęściej jest dodawany do pierników. Może być używany do wytwarzania ginu i produkcji miodów pitnych. W przemyśle spożywczym używany do aromatyzowania wódek i likierów.
Nasiona są czasami używane w taki sam sposób, jak gumy do żucia (neutralizuje zapach oddechu).

Zielony kardamon jest szeroko stosowany w Azji Południowej w leczeniu zakażeń zębów i dziąseł, zapobiega i leczy choroby gardła, przekrwienie i gruźlicę płuc, zapalenie powiek, a także zaburzenia trawienia. Używany do rozbijania kamieni nerkowych oraz w kamicy żółciowej, był stosowany również jako antidotum zarówno dla jadu węża i skorpiona.

Działa kojąco na bóle brzucha po ciężkim posiłku (działa anty-kwasowo). Pomaga także zneutralizować zapach czosnku po spożytym posiłku.Ma działanie pobudzające i jest uznany za afrodyzjak.Stosowany w leczeniu niestrawności, łagodzi wzdęcia i kolki, ma działanie wiatropędne, przeciwskurczowe, zwiększa wydzielanie śliny i pobudza apetyt.

 


Wiecznie zielona bylina, o ostrym aromatycznym zapachu i smaku, w naturalnych warunkach osiąga 2-4 m wysokości.
Liście o długości od 40-60 cm, szerokości ok. 8 cm, z długą spiczastą końcówką. Kwiaty białe lub fioletowe (koloru bzu lub jaśniejsze), rosną na długim (30-60 cm) gronie.
Owocem są trójkomorowe żółto-zielone strąki o dł.1-2 cm, zawierające ciemnobrązowe, drobne nasiona. Rozmnaża się przez podział korzenia lub wysiew nasion. W Polsce w uprawie doniczkowej nie przekroczy 1m. Może rosnąć jak roślina doniczkowa (w lecie może być wystawiany na taras, balkon), w ogrodzie zimowym lub oranżerii. Nie toleruje mrozu.

Roślina wymaga zacienionego stanowiska z stale wilgotną ziemią. Optymalna temperatura dla wzrostu wynosi ok. 22 ° C, znosi temperatury poniżej 10 ° C. Kwiaty i owoce dojrzewają tylko w tropikach.

Uprawiany obecnie w Nepalu, Wietnamie, Tajlandii i Ameryce Środkowej oraz w granicach jego naturalnego zasięgu.

 

 

Jeśli szukasz rośliny najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind

 

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram