Kłębian kątowaty na wzmocnienie talentów

Kłębian kątowaty
Niskokaloryczny probiotyk. Nawadnia organizm i pomaga zwiększyć swoje talenty twórcze.

 

Kłębian kątowaty

(Pachyrhizus erosus)
Yam Bean, Jícama,
Meksykańska rzepa

 

Nazwy ludowe: Meksykańska Rzepa

Planeta: Jowisz

Moc: na zwiększenie talentów – zwłaszcza związanych ze sztuką wizualną, zjadanie kłębiana podczas pełni sprawi, że Twoje prace będą się dobrze sprzedawać

Wieloletni, pnący się, półkrzew z rodziny bobowatych o bulwiastym korzeniu (osiąga 4 – 5 metrów długości).(w niektórych przypadkach bulwy ważą więcej niż 10 kg, a ich średnica dochodzi do 40 cm), Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej (uprawiany tam zwłaszcza dla jadalnych bulw). Został z powodzeniem wprowadzony w okresie kolonialnym przez Hiszpanów na Filipinach, a stamtąd rozprzestrzenił się na Indonezji, Wyspach Pacyfiku, Azji Południowo-Wschodniej i Chinach. Liście trójlistkowe. Niezwykłe, wiszące kwiatostany (do 70 cm długość) mogą być koloru białego, niebieskiego, fioletowego lub koralowego, osadzone w kątach liści. Strąki (długości od 8 do 14 cm), płaskie, gęsto owłosione, z wieloma nasionami. Skórka bulw nie jest jadalna. Miąższ natomiast jest soczysty,ostry i słodki o lekkim posmaku kasztanów. Z zewnątrz są żółte, a ich wnętrze jest kremowobiałe, z tekstury przypominają surowego ziemniaka lub gruszkę.
Są spożywane przez miejscowych na przekąskę. Zwłaszcza w Meksyku, jest mnóstwo ulicznych sprzedawców oferujących paski jicamy z sokiem z limonki, solą i sosem chili.

 

Spożywane są też, gotowane jak ziemniaki, w zupach, grillowane, smażone, pieczone. Często spożywa się sok wyciśnięty z bulw, otrzymuje się z nich też mąkę i skrobię.
Mogą być surowe cięte na kawałki (stosowany jako składnik sałatek (również owocowych) lub podawane z dipami), oraz, jako alternatywa dla frytek.

Jest substytutem wodnych kasztanów w kuchni chińskiej. Jícama jest często łączona z chili w proszku, kolendrą, imbirem, cytryną, limonką, pomarańczą, czerwoną cebulą, salsą, olejem sezamowym lub sosem sojowym. Bulwy zawierają od 86 do 90% wody, a także szereg ważnych składników odżywczych, zwłaszcza potas, fosfor, żelazo, wapń oraz wit. C, A i B.w 100 gramach jest zaledwie 40 kalorii!
Słodki smak pochodzi z oligofruktozy inuliny (poprzez gotowanie staje się ona fruktozą), która nie jest metabolizowana przez organizm człowieka, idealna do spożycia przez diabetyków, jest probiotykiem, zwiększa wchłanianie wapnia. Bulwy mogą być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze od 12 do 16°C przez jeden,lub nawet dwa miesiące. Nie powinno się ich zamrażać ani przechowywać w lodówce. W przeciwieństwie do jadalnych bulw, reszta rośliny jest uważana za toksyczną.
Liście, strąki i dojrzałe nasiona zawierają toksyczny glikozyd, natomiast korzenie i dojrzałe nasiona zawierają rotenon, naturalny środek owadobójczy.
Roślina włóknodajna (na Fidżi z łodyg otrzymuje się włókno używane do sporządzania sieci rybackich).

 

 

Jeśli szukasz rośliny najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram