Klitoria Ternateńska do barwienia żywności

Klitoria Ternateńska
Tropikalna roślina o właściwościach leczniczych wykorzystywana głównie jako roślina ozdobna.

Klitoria Ternateńska

(Clitoria Ternatea)

Wieloletnia winorośl lub pnącze, pochodzi z Azji tropikalnej i równikowej, ale obecnie jest uprawiana w Afryce i Australii.
Jej nazwa odnosi się do specyficznego wyglądu kwiatów (przypominają żeńskie narządy płciowe) i indonezyjskiej wyspy Ternate, gdzie roślina została opisana po raz pierwszy.

Najbardziej charakterystyczną cechą są kwiaty (4 cm dł. i 3 cm szer.) w żywym granatowo-niebieskim kolorze z żółtymi obwódkami.
Pod działaniem kwasów kwiaty zmieniają barwę na czerwoną, zaś zasad – na bardziej niebieską.

Owoce to 5 – 10 cm długie, lekko owłosione płaskie strąki, są jadalne gdy dojrzeją.

W niektórych krajach Azji Południowo-Wschodniej kwiaty stosuje się do barwienia żywności np. ryżu i pieczywa.

W Tajlandii przyrządza się z nich niebieski napój, który jest nazywany „anchan dok nam”.

W Birmie kwiaty są używane jako żywność, często są zanurzane w cieście i smażone.

W Indiach kwiaty clitorii (sanskryt:”niezwyciężona”) uważane są za symbol bogini Durgi.

Jest uprawiana jako roślina ozdobna w krajach o tropikalnym klimacie, ze względu na niezwykłe kwiaty, a także na właściwości wzbogacające glebę w azot (jest wykorzystywana do odnowy gleby w kopalniach po węglu kamiennym w Australii).

Właściwości lecznicze:

W Indiach korzeń jest od wieków wykorzystywany w Ajurwedzie. Współczesne badania potwierdziły przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe właściwości korzenia.

Ponadto, wykazano że wyciąg z korzeni ma działanie: przeciwlękowe, przeciwdepresyjne,
przeciwdrgawkowe, antystresowe.

 

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram