Kmin rzymski na wierność i złe moce

Kmin rzymski
Kminek jest spalany w kadzidłach oraz rozsypywany na podłodze, czasem wraz z solą, by oddalić złe moce. Panny młode używają kminku, by oddalić złe energie podczas ślubu.

Kmin rzymski

(Cuminum cyminum)

Nazwy ludowe: Cumino, Cumino Aigro, Sannot, Kimoon

Rodzaj: męski

Planeta: Mars

Element: ogień

Moc: ochrona, wierność, egzorcyzmy, zapobieganie kradzieżom

 

Kmin był używany od czasów starożytnych jako popularna przyprawa i roślina lecznicza. Początkowo był uprawiany w Iranie i regionie śródziemnomorskim, kmin jest wspomniany również w Biblii, zarówno w Starym jak i Nowym Testamencie. Nasiona wydobyte w wykopaliskach archelogicznych Tell ed-der na terenie Syrii są datowane na II tysiąclecia p.n.e. Zostały również znalezione na stanowiskach archeologicznych starożytnego Egiptu, jego wykorzystanie istnieje tam od co najmniej pięciu tysięcy lat.

W Indiach i starożytnym Rzymie był symbolem przyrzeczenia wierności, kobiety podając go w potrawach potwierdzały swoją lojalność wobec narzeczonego. W starożytnym Rzymie był również jedną z przypraw poszukiwanych przez badaczy podczas ich wypraw do Indii i Afryki Północnej, które następnie wysiewano w królewskim ogrodzie. Był również bardzo intensywnie używany w rzymskiej kuchni. Starożytni Grecy podawali kmin przy nakrywaniu stołu (tak jak dziś podaje się paprykę, pieprz czy sól), praktyka ta trwa do dziś w Maroku.

Został wprowadzony do Ameryki przez kolonistów hiszpańskich i portugalskich. Do celów leczniczych była uprawiany w Europie aż do czasów średniowiecznych. Wierzono wtedy, że noszenie woreczku z nasionami kminu, chroni od pecha i czarownic. Przesądy mówiły też, że roślina zatrzymuje kochanka, który chce odejść. Uważano również,
że para która ma nasiona kminku podczas ceremonii ślubnej, będzie miała szczęśliwe życie. Do Ameryki został wprowadzony przez kolonistów hiszpańskich i portugalskich.

Nasiona są używane jako przyprawa do ich  charakterystycznego smaku i aromatu. Jest popularny na całym świecie, a niezbędny w wielu kuchniach, szczególnie w Azji Południowej, Afryce Północnej, Ameryce Łacińskiej, zachodnich Chinach, Indiach, na Bałkanach, Bliskim Wschodzie, w Meksyku i Chile.
W Indiach jest używany od tysięcy lat jako tradycyjny składnik niezliczonych kormas, masal, zup i innych potraw.
Kmin dodawany jest do niektórych serów i tradycyjnego pieczywa francuskiego oraz w w Ameryce Środkowej do gazpacho i empanadas. Bywa powszechnie stosowany
w tradycyjnej kuchni brazylijskiej i daniach Tex-Mex.
W Bułgarii i Turcji, jest używany jako przyprawa do dań z grilla. Jest częścią mieszanek: achiote, adobos, sofrito, garam masala, curry i baharat.
Typowym daniem z intensywnym aromatem kminu jest falafel. Jest jednym ze składników autentycznego meksykańskiego guacamole. Używany do gulaszy, zup, sosów, dodaje ziemistego smaku i pomaga ocieplić smak potraw.

 

 

Owoce i ziele działają m.in. przeciwzapalnie, pobudzają serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają moczopędnie oraz napotnie.
Nasiona kminu są dobrym źródłem żelaza. W TMC stosowane do ogrzania śledziony lub aby zmniejszyć nadmiar ciepła w wątrobie, poprawiają apetyt.
W Azji Południowej, herbata z suszonych i gotowanych w wodzie owoców jest używana na wzdęcia.
Na Sri Lance, napar z prażonych, a następnie gotowanych nasion, jest podawany do uspokojenia poważnych problemów żołądkowych.

Badania wykazały, że kminek może stymulować wydzielanie enzymów trzustkowych, które są niezbędne do prawidłowego trawienia i przyswajania składników odżywczych.
Nasiona mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe, maja działanie ochronne, oczyszczają z wolnych rodników, a także mają zdolność do stymulacji detoksykacji wątroby.
W medycynie kmin jest sklasyfikowany jako środek pobudzający, wiatropędny i antybiotyk.

Jednoroczna roślina przyprawowa z rodziny Apiaceae (selerowate), pochodzi ze wschodnich obszarów Morza Śródziemnego i Indii. Dorasta od 30 do 50 cm wysokości,
liście osiągają 5-10 cm długości, są pierzaste. Kwiaty małe, białe lub różowe, rosną w baldachach. Nasiona przypominają nasiona kminku, są podłużne, prążkowane i mają żółto-brązowy kolor.Zbierane są ręcznie i stosowane w kuchniach wielu różnych kultur w postaci całych ziaren lub mielone. Uprawa wymaga długiego, gorącego lata przy dziennej temperaturze około 25-30 ° C, jest odporny na suszę, wymaga żyznej, przepuszczalnej gleby.

W Polsce może być uprawiany w warunkach podobnych jak kminek, rozsadę wystawia się na stałe miejsce po 15 maja.

Jeśli szukasz rośliny najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram