Maca – korzeń o wielkich możliwościach

Maca
Peruwiański żeń-szeń – narodowy skarb Inków wykorzystywany w kuchni w celu podniesienia libido.

 

Maca

Peruwiański żeń-szeń
(Lepidium Meyenii)

Znany też jako „peruwiański żeń-szeń, uchodzi za afrodyzjak.
Dawniej występowała w całych Andach, obecnie rośnie w strefie zwanej „suni” i „puna”, w której skrajne warunki ograniczają wzrost większości innych roślin.
Maca w postaci ekstraktu podnosi libido i polepsza jakość nasienia, nie wpływa ona jednak na wydzielanie hormonów bezpośrednio, sądzi się że efekt ten powstaje przez optymalne przyswojenie składników odżywczych.
W suszonym korzeniu znajduje się: do 13% białek, 25%–78% węglowodanów,8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów.
Potężny adaptogen, który utrzymuje ciało w stanie podwyższonej odporności na choroby.
Znaczna ilość niezbędnych aminokwasów. Największa ilość kwasów tłuszczowych w największej ilości znajduje się w korzeniach. Są też obecne sterole,
witaminy (A, B1, B2, B6, C, E) i sole mineralne (Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na, J).
Oprócz tego znaleziono też glukozynolaty oraz biologicznie aktywne aromatyczne izotiocyjaniany.

Nadziemna część rośliny spożywana jest jak warzywo, bulwy korzeni mogą być spożywane świeże lub po wysuszeniu i zmieleniu – jako proszek.W Peru maca spożywana jest na surowo,pieczona lub suszona dodawana jako przyprawa.

Jest to mrozoodporna roślina dwuletnia lub bylina, o wysokości do kilkunastu centymetrów. Strefy mrozoodporności 4 i wyżej.

 

Jeśli szukasz macy  najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram