Noni – Morwa Indyjska – aspiryna starożytności

Noni
Roślina zwana już w starożytności o bogatym zastosowaniu leczniczym

 

Noni
Morwa indyjska

(Morinda Citrifolia)

 

Lecznicze właściwości noni znane były już od pradawnych czasów, dlatego też sok z jej owoców nazywano „aspiryną starożytności”. Najstarszą wzmiankę o noni znaleziono w Indiach, odnosi się do wykorzystania rośliny w medycynie ajurwedyjskiej. W Hawajskich i Polinezyjskich kulturach roślinę uznano za świętą i była czczona jako źródło życia. Miejscowi uzdrowiciele – Kahuni nazywają ją „Tree of Life”.

 

W tradycyjnej medycynie, zielonych owoców, liści oraz korzeni używano w leczeniu bólów miesiączkowych, cukrzycy, chorób wątroby i zakażeniach układu moczowego. Polinezyjscy uzdrowiciele wykorzystują wszystkie części rośliny, a szczególnie owoce, w leczeniu problemów zdrowotnych, począwszy od reumatyzmu aż do nowotworów. Robaki jelitowe, gorączka i infekcje skóry były jednymi z najczęstszych chorób leczonych tym panaceum na Polinezji. W Azji i na wyspach Pacyfiku roślina jest wykorzystywana ze względu na właściwości przeciwgorączkowe. W Meksyku jest używana do kontroli poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

 

Właściwości lecznicze: Adaptogen. Wszystkie części (kora, korzenie, liście, kwiaty, owoce) wykorzystywano w medycynie ze względu na liczne właściwości lecznicze.

Wykazuje działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, obniża ciśnienie krwi. Sok z owoców wspomaga procesy lecznicze, poprawia odporność. Owoc posiada na dzień dzisiejszy 100 składników opisanych przez naukowców i lekarzy jako pomocne w różnych schorzeniach. Odkryto właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie przy początkowym stadium rozwoju raka. Pomimo silnego zapachu i gorzkiego smaku, owoce są uznawane za jedne z podstawowych artykułów spożywczych na wyspach Pacyfiku, są spożywane zarówno surowe jak i gotowane. Krzew naturalnie występujący w południowo-wschodniej Azji i Australii, dorasta do 7 m w naturalnym środowisku, występuje na glebach wapiennych i wulkanicznych.
Roślina kwitnie i owocuje przez cały rok (plony można zbierać nawet do 14-tu razy w roku). Owocować zaczyna już po 18 miesiącach od posiania. Owoce (wielkości 5-10 cm) są najpierw zielone, gdy są dojrzałe stają się niemal białe i wydzielają specyficzny ostry zapach (podobny do zapach dojrzałego sera), z tego powodu nazywane są cheese-fruit.

 

Jeśli szukasz noni najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro: http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram