Oliwka Europejska
Drzewo Oliwne
(Olea Europaea)
Nazwy ludowe: Olivier, Mitan
Rodzaj: męski
Planeta: Słońce
Element: ogień
Bóstwa: Atena, Apollo, Minerwa, Ra
Moc: uzdrawianie, potencja, ochrona, pożądanie, pokój, płodność
Drzewa oliwne były uprawiane od wieków dla dobrego drewna, liści i oliwek. Szacuje się że uprawa drzew oliwnych rozpoczęła się ponad 7000 lat temu. Już w 3000 p.n.e. oliwki były uprawiane komercyjnie na Krecie. Mogły one być źródłem bogactwa cywilizacji minojskiej.Roślina uznana za symbol błogosławieństwa i oczyszczenia, była rytualnie ofiarowana bóstwom już w Egipcie, z czasem stała się również symbolem pokoju, mądrości, chwały, płodności, mocy i czystości. Starożytni Grecy używali oliwy z oliwek do pielęgnacji ciała i włosów, oraz spożywali dla zachowania dobrego stanu zdrowia.
Wiele drzew w gajach oliwnych wokół Morza Śródziemnego ma już setki lat, a wiek niektórych jest określany na 2000 lat – zostało to zweryfikowane naukowo. Kilka drzew w ogrodzie Gethsemane w Jerozolimie jest datowanych na czasy Jezusa, na Sardynii w Santu Baltolu di Carana rośnie natomiast drzewo datowane według badań na 3000 lub 4000 p.n.e. Oliwki spożywa się na surowo (robi się pastę ze świeżych owoców i soli, może być dodawana do sosów makaronowych), są jednak gorzkie w smaku, gdyż zawierają oleuropeinę (jest ona pożytecznym przeciwutleniaczem w diecie człowieka). Aby pozbyć się gorzkiego smaku oliwki tradycyjnie marynuje się w solance przez kilka tygodni lub miesięcy. W procesie produkcji oliwy z oliwek kluczowe znaczenie ma: stopień dojrzałości owoców, jak najkrótszy czas ich przechowywania oraz temperatura w jakiej tłoczona jest oliwa. Za najlepsze uznaje się oliwy tłoczone na zimno (smak i zawartość cennych składników(w tym antyoksydantów) zaczyna się zmieniać powyżej temp. 27 ° C).
Aby uzyskać olej bez śladu fermentacji, oliwki muszą być wciśnięte w ciągu 24 godzin od zbioru. Oliwa z oliwek powinna być najczęściej spożywana na zimno (zachowuje najwięcej witamin i cennych dla zdrowia składników) w sosach lub sałatkach, dodawana zamiast masła do makaronu lub zup. Jeśli używa się jej do smażenia, najlepiej dodawać ją do potraw które smaży się szybko, ponieważ oliwa która przekroczy temp. 180 ° C jest szkodliwa dla zdrowia. W domu oliwę najlepiej przechowywać w butelce z ciemnego szkła w chłodnym i ciemnym miejscu.
Właściwości:
Liście oliwki były stosowane w medycynie tradycyjnej do obniżania gorączki, poziomu cukru we krwi, ciśnienia krwi oraz jako diuretyk.
Aktywny związek oleuropeina ma silne właściwości: antywirusowe, antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, bakteriostatyczne, antybakteryjne (nawet wobec bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich).
Liści oliwki europejskiej używa się do: wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego, zwalczania drobnoustrojów,obniżenia gorączki.
Mają też działanie pomocne przy: przeziębieniu i grypie, infekcjach bakteryjnych, infekcjach wirusowych układu pokarmowego i oddechowego, infekcjach grzybicznych (np. Candida albicans), infekcjach pasożytniczych, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu, arytmii serca.
Wyciągi z rośliny hamują rozwój min.: bakterii i pierwotniaków pasożytniczych, wirusa opryszczki, wirusa Coxsackie, salmonelli, gronkowca, grypy A, E. coli.
Wiecznie zielone, małe drzewo z rodziny Oliwkowatych (od 4 do 12 m wys. w naturalnych warunkach),pochodzące z obszarów przybrzeżnych wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Pochodzenie, czas i miejsce narodzenia przodków uprawnej oliwki nie są znane, zakłada się że mogła wyniknąć z O. Chrysophylla w północnej tropikalnej Afryce i została wprowadzona do krajów basenu Morza Śródziemnego przez Egipt i Kretę lub Izrael, Syrię i Azję Mniejszą.
Liście podłużne, z wierzchu ciemnozielone, pod spodem srebrzysto-popielate, pokryte włoskami. Kwiaty pachnące, małe, biało-zielone. Jest hermafrodytą.
Owoce przed dojrzeniem mają barwę szaro-zieloną, dojrzałe są fioletowo-czarne, zawierają od 25 do 60% tłuszczu.Oliwka jest bardzo odpornym gatunkiem, wytrzymuje susze, choroby i ogień, może żyć przez bardzo długi czas (jej system korzeniowy jest bardzo solidny i zdolny do regeneracji drzewa nawet jeśli jego nadziemna struktura jest zniszczona).
Drzewa oliwne lubią rosnąć na lekkich, dobrze odwodnionych glebach wapiennych. Lubią upalną, słoneczna pogodę, nie przeszkadza im też susza, gdyż mają rozbudowany system korzeniowy. Może być uprawiana w donicy, nie rośnie szybko, w lecie może być wystawiana na taras lub balkon. Nie znosi temperatury poniżej -10 ° C (może uszkodzić nawet dorosłe drzewo).
Jeśli szukasz rośliny najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind
MagicFind