Papeda wykorzystywana w magii kuchennej

Papeda
Roślina stanowi składnik przyprawy curry.

 

Papeda
Kaffir Lime
Limonka Kaffir

(Citrus Hystrix)

 
Ciernisty krzew lub niskie drzewo z rodziny rutowatych (Ruteceae). Pochodzi min. z Laosu, Indonezji, Malezji, Tajlandii. Liście pojedyńcze, przyjemnie pachnące, w charakterystycznym kształcie klepsydry. Kwiaty silnie pachnące. Owoce to niewielkie, zielone cytrusy o pomarszczonej skórce, bywają nazywane potocznie Kaffir Lime.

Jest często używana w kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Aromatyczna skórka owoców znajduje zastosowanie w kuchni Tajlandii i Laosu jako składnik pasty curry, zaś liście z ogonkami wykorzystywane są jako przyprawa w kuchni tajskiej
i indonezyjskiej (zwłaszcza na Jawie i Bali). Liście mogą być wykorzystane świeże lub suszone, lub mogą być przechowywane w stanie zamrożonym. Szczególnie popularne w tamtejszej kuchni są liście, które stanowią podstawę wielu sałatek. Bywa stosowana zamiennie z trawą cytrynową.

Sok, skórka owocu oraz liście są stosowane w tradycyjnej medycynie indonezyjskiej, z tego względu w języku indonezyjskim owoce są określane mianem jeruk obat  (cytrus lekarski).

Używa się ich na przeziębienia oraz do pielęgnacji skóry głowy i do poprawienia wyglądu włosów (sok z owoców). Sok i same owoce ze względu na zbyt cierpki smak nie mają zastosowania kulinarnego (w Tajlandii soku z owoców używa się do mycia włosów i do czyszczenia ubrań).

Sok z owoców wykazuje właściwości owadobójcze oraz antykorozyjne (używa się go do czyszczenia broni). W Polsce może być z powodzeniem uprawiana w dużej donicy w domu, a w lecie wynoszona na balkon lub taras.

 

Jeśli szukasz rośliny najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind

MagicFind

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram