Jeśli jeszcze nie rozpocząłeś swojej przygody z zielarstwem i zastanawiasz się od czego zacząć, mamy dla ciebie kilka wskazówek oraz ściągę z tego, co zbierać i w jakich miesiącach. Gotowy? No to zaczynamy!
Co musisz wiedzieć na dobry początek?
- Zbieramy jedynie te rośliny, których aktualnie potrzebujemy i w takich ilościach jakie potrzebujemy. Zbieranie ziół na wszelki wypadek nie ma sensu, ponieważ działa w tym wypadku prawo przyciągania i może się wydarzyć tak, że będziemy ich potrzebować, co w przypadku skomplikowanych chorób może mieć nieciekawy finał.
- Na wyprawę zabieramy płócienne woreczki, sekator lub nożyk, atlas roślin lub zielnik, telefon – aby bezpiecznie wrócić do domu lub poradzić się innych w sprawie roślin, wysyłając zdjęcie.
- Nie zbieramy roślin chronionych, chyba, że są wyhodowane przez nas samodzielnie.
- Zbierając zioła, zostawmy po sobie co najmniej ⅓ zastanego stanowiska, aby nie robić spustoszenia w ekosystemie.
- Odwdzięcz się matce naturze. Złóż życzenia, podlej rośliny, rozsiewaj nasiona. Postaraj się, aby rośliny miały szansę odtworzyć swoje stanowisko.
- Najlepiej zbierać kwitnące i zielone części roślin w godzinach od 11 do 15. Wybierajmy kwiaty w pierwszej fazie rozkwitu lub w pączkach – wtedy nie tracą podczas zbierania cennego pyłu i związków lotnych. Zielone części roślin zbieramy tuż przed kwitnieniem lub w czasie kwitnienia, ponieważ wtedy osiągają maksymalne stężenie substancji czynnych. Nasiona zbieramy w czasie pełnej dojrzałości, a korzenie, kłącza i bulwy, kiedy pęd zielony jest w fazie zamierania lub w momencie, gdy roślina jeszcze śpi snem zimowym. Zimą korzenie mają najwięcej właściwości i wartości.
- Przygotuj rośliny krótko po zbiorze – z każdą chwilą tracą swoje właściwości. Te, które mają być ususzone, suszymy w temperaturze pokojowej, w ciemnych, przewiewnym miejscu, ewentualnie w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 35-40 stopni. Suszenie ziół w pęczkach lub rozłożonych na papierze może trwać nie dłużej niż dwa tygodnie. Ususzone zioła rozdrabniamy i przechowujemy w zamkniętych słoikach, w ciemnych miejscu. Korzenie, kłącza i bulwy myjemy, rozdrabniamy i suszymy krótko w piekarniku. Istotne jest, aby ich nie przegrzać. Niektóre rośliny można mrozić – liście aloesu czy żyworódki można zmielić lub wycisnąć sok i zamrozić w woreczkach do kostek lodu.
- Zioła przechowujemy w szczelnym zamknięciu do dwóch lat.
Może cię również zainteresować artykuł: Szeptuchy – czarownice, znachorki czy ludowi lekarze?
Co i kiedy zbierać?
Marzec:
- kłącza perzu właściwego
- kłącza i korzenie mydlnicy lekarskiej
- korzenie lubczyku
- korzenie większego łopianu (dwuletniego)
- korzenie pokrzywy
- korzenie żywokostu lekarskiego
- kwiat podbiału pospolitego
- pączki brzozy brodawkowatej i omszonej
- korzenie chrzanu
- kłącza czyśćca błotnego
- kłącza kopytnika (początek zbioru)
- korzenie marchwi zwyczajnej
- kłącza orlicy
- korzenie wiesiołka
Kwiecień:
- kłącza tataraku
- kwiaty jasnoty białej (początek zbioru)
- pączki topoli czarnej oraz topoli osiki
- sok brzozy brodawkowatej i omszonej
- ziele fiołka trójbarwnego (początek zbioru)
- liście czosnku niedźwiedziego
- liście gwiazdnicy
- liście rzeżuchy
- liście tasznika
- liście żywca
Maj:
- korzeń arcydzięgla
- kwiat bzu czarnego
- kwiaty rumianku pospolitego (początek zbioru)
- kwiatostany głogu
- kwitnące pędy glistnika jaskółczego ziela (początek zbioru)
- liście pokrzywy (początek zbioru)
- liście borówki czarnej
- liście babki lancetowatej oraz zwyczajnej
- liście i pędy szałwii lekarskiej (pierwszy zbiór)
- pędy i ogonki arcydzięgla
- ziele ogórecznika lekarskiego (początek zbioru)
- ziele pięciornika gęsiego (początek zbioru)
- ziele pokrzywy żegawki (początek zbioru)
- liście barszczu (początek zbioru)
Czerwiec:
- kwiatostany jarzębiny
- kwiat lipy (początek zbioru)
- liście brzozy brodawkowatej i omszonej
- liście podbiału, liście i kwiaty przywrotnika leśnego (początek zbioru)
- liście orzecha włoskiego (z młodych drzew)
- liście i pędy mięty
- pędy tymianku
- kwitnące szczyty pędów świetlika łąkowego
- ziele cząbru ogrodowego (początek zbioru)
- ziele kozieradki
- ziele krwawnika (początek zbioru)
- ziele kwitnącej szaroty błotnej (początek zbioru)
- ziele rdestu ptasiego (początek zbioru)
- ziele tasznika (początek zbioru, ale zbieramy po przekwitnięciu)
Lipiec:
- pędy hyzopu
- kwiatostany kocanki piaskowej (początek zbioru)
- kwiaty lawendy lekarskiej
- kwitnące pędy dziurawca
- liście i szczyty pędów bylicy piołunu oraz pospolitej
- owoce kwinku, owoce kopru włoskiego (początek zbioru)
- owoce borówki czarnej
- pędy skrzypu polnego
- płatki nagietka lekarskiego (początek zbioru)
- szczyty kwitnących pędów macierzanki piaskowej
- szczyty pędów ruty
- ziele bazylii
- ziele estragonu
- ziele majeranku
- ziele melisy lekarskiej
- ziele cykorii podróżnika
- nasiona babki lancetowatej
Sierpień:
- korzenie mniszka lekarskiego
- liście orzecha włoskiego (z owocujących drzew)
- nasiona kozieradki
- owoce anyżu
- owoce kolendry
- owoce kopru ogrodowego
- owoce bzu czarnego
- owoce kaliny koralowej
- pędy szałwii lekarskiej (ostatni zbiór)
- szczyty kwitnących pędów bylicy bożego drzewka
- borówkę czarną (początek zbioru)
- chwastnicę jednostronną
- jeżynę
- czosnek niedźwiedzi
- kopytnik
- krwawnik
- niecierpek himalajski
- podbiał
- pokrzywa
- liście ślazu
- nasiona włośnicy
- liście tataraku
Wrzesień:
- nasiona czarnuszki
- owoce berberysu
- owoce głogu
- korzenie żywokostu lekarskiego
- owoce bzu czarnego
- owoce borówki
- korzenie chrzanu
- owoce późnej czeremchy
- liście czosnku niedźwiedziego
- żołędzie dębu
- owoce dereniu
- gruszki
- liście gwiazdnicy
- owoce jałowca
- kłącza kopytnika
- owoce kaliny
- liście krwawnika (ostatni zbiór)
- owoce rokitnika
Październik:
- kłącza pięciornika kurzego ziela
- korzenie cykorii podróżnika
- korzenie jednorocznego łopianu większego
- korzenie żywokostu lekarskiego
- orzech włoski
- bulwy słonecznika bulwiastego
- owoce bukowe
- korzenie chrzanu
- cebulki czosnku niedźwiedziego
- kłącza czyśćca błotnego
- owoce głogu
- liście gwiazdnicy
- owoce jałowca
- owoce jarzębu
- cebulki lilii
- kłącza kopytnika
- korzenie marchwi zwyczajnej
- korzenie wiesiołka
- kłącza tataraku
- bulwy strzałki wodnej
- kłącza perzu
Czy pierwsza wyprawa już za tobą? Koniecznie pochwal się efektami!
Może cię również zainteresować artykuł: 10 metod szeptuch do stosowania na co dzień
Nadine Lu
Źródła:
Księga Magii 2019, Akademia Ducha
magicznyzielnikdziewanny.wordpress.com/zielnik/
pracowniaziol.pl/kalendarz-zbioru-ziol-leczniczych/
storey.com/article/harvest-herbs-medicinal-use/
wiccaliving.com/beginners-guide-herbal-magic/
mumblesandthings.com/blog/witchy-garden