Początkujący zielarz: Co zbierać, jak zbierać i kiedy? Ściąga

zielarstwo

Jeśli jeszcze nie rozpocząłeś swojej przygody z zielarstwem i zastanawiasz się od czego zacząć, mamy dla ciebie kilka wskazówek oraz ściągę z tego, co zbierać i w jakich miesiącach. Gotowy? No to zaczynamy!

Co musisz wiedzieć na dobry początek?

  1. Zbieramy jedynie te rośliny, których aktualnie potrzebujemy i w takich ilościach jakie potrzebujemy. Zbieranie ziół na wszelki wypadek nie ma sensu, ponieważ działa w tym wypadku prawo przyciągania i może się wydarzyć tak, że będziemy ich potrzebować, co w przypadku skomplikowanych chorób może mieć nieciekawy finał.
  2. Na wyprawę zabieramy płócienne woreczki, sekator lub nożyk, atlas roślin lub zielnik, telefon – aby bezpiecznie wrócić do domu lub poradzić się innych w sprawie roślin, wysyłając zdjęcie.
  3. Nie zbieramy roślin chronionych, chyba, że są wyhodowane przez nas samodzielnie.
  4. Zbierając zioła, zostawmy po sobie co najmniej ⅓ zastanego stanowiska, aby nie robić spustoszenia w ekosystemie.
  5. Odwdzięcz się matce naturze. Złóż życzenia, podlej rośliny, rozsiewaj nasiona. Postaraj się, aby rośliny miały szansę odtworzyć swoje stanowisko.
  6. Najlepiej zbierać kwitnące i zielone części roślin w godzinach od 11 do 15. Wybierajmy kwiaty w pierwszej fazie rozkwitu lub w pączkach – wtedy nie tracą podczas zbierania cennego pyłu i związków lotnych. Zielone części roślin zbieramy tuż przed kwitnieniem lub w czasie kwitnienia, ponieważ wtedy osiągają maksymalne stężenie substancji czynnych. Nasiona zbieramy w czasie pełnej dojrzałości, a korzenie, kłącza i bulwy, kiedy pęd zielony jest w fazie zamierania lub w momencie, gdy roślina jeszcze śpi snem zimowym. Zimą korzenie mają najwięcej właściwości i wartości.
  7. Przygotuj rośliny krótko po zbiorze – z każdą chwilą tracą swoje właściwości. Te, które mają być ususzone, suszymy w temperaturze pokojowej, w ciemnych, przewiewnym miejscu, ewentualnie w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 35-40 stopni. Suszenie ziół w pęczkach lub rozłożonych na papierze może trwać nie dłużej niż dwa tygodnie. Ususzone zioła rozdrabniamy i przechowujemy w zamkniętych słoikach, w ciemnych miejscu. Korzenie, kłącza i bulwy myjemy, rozdrabniamy i suszymy krótko w piekarniku. Istotne jest, aby ich nie przegrzać. Niektóre rośliny można mrozić – liście aloesu czy żyworódki można zmielić lub wycisnąć sok i zamrozić w woreczkach do kostek lodu.
  8. Zioła przechowujemy w szczelnym zamknięciu do dwóch lat.

Może cię również zainteresować artykuł: Szeptuchy – czarownice, znachorki czy ludowi lekarze?

Co i kiedy zbierać?

Marzec:

  • kłącza perzu właściwego
  • kłącza i korzenie mydlnicy lekarskiej
  • korzenie lubczyku
  • korzenie większego łopianu (dwuletniego)
  • korzenie pokrzywy
  • korzenie żywokostu lekarskiego
  • kwiat podbiału pospolitego
  • pączki brzozy brodawkowatej i omszonej
  • korzenie chrzanu
  • kłącza czyśćca błotnego
  • kłącza kopytnika (początek zbioru)
  • korzenie marchwi zwyczajnej
  • kłącza orlicy
  • korzenie wiesiołka

Kwiecień:

  • kłącza tataraku
  • kwiaty jasnoty białej (początek zbioru)
  • pączki topoli czarnej oraz topoli osiki
  • sok brzozy brodawkowatej i omszonej
  • ziele fiołka trójbarwnego (początek zbioru)
  • liście czosnku niedźwiedziego
  • liście gwiazdnicy
  • liście rzeżuchy
  • liście tasznika
  • liście żywca

Maj:

  • korzeń arcydzięgla
  • kwiat bzu czarnego
  • kwiaty rumianku pospolitego (początek zbioru)
  • kwiatostany głogu
  • kwitnące pędy glistnika jaskółczego ziela (początek zbioru)
  • liście pokrzywy (początek zbioru)
  • liście borówki czarnej
  • liście babki lancetowatej oraz zwyczajnej
  • liście i pędy szałwii lekarskiej (pierwszy zbiór)
  • pędy i ogonki arcydzięgla
  • ziele ogórecznika lekarskiego (początek zbioru)
  • ziele pięciornika gęsiego (początek zbioru)
  • ziele pokrzywy żegawki (początek zbioru)
  • liście barszczu (początek zbioru)

Czerwiec:

  • kwiatostany jarzębiny
  • kwiat lipy (początek zbioru)
  • liście brzozy brodawkowatej i omszonej
  • liście podbiału, liście i kwiaty przywrotnika leśnego (początek zbioru)
  • liście orzecha włoskiego (z młodych drzew)
  • liście i pędy mięty
  • pędy tymianku
  • kwitnące szczyty pędów świetlika łąkowego
  • ziele cząbru ogrodowego (początek zbioru)
  • ziele kozieradki
  • ziele krwawnika (początek zbioru)
  • ziele kwitnącej szaroty błotnej (początek zbioru)
  • ziele rdestu ptasiego (początek zbioru)
  • ziele tasznika (początek zbioru, ale zbieramy po przekwitnięciu)

Lipiec:

  • pędy hyzopu
  • kwiatostany kocanki piaskowej (początek zbioru)
  • kwiaty lawendy lekarskiej
  • kwitnące pędy dziurawca
  • liście i szczyty pędów bylicy piołunu oraz pospolitej
  • owoce kwinku, owoce kopru włoskiego (początek zbioru)
  • owoce borówki czarnej
  • pędy skrzypu polnego
  • płatki nagietka lekarskiego (początek zbioru)
  • szczyty kwitnących pędów macierzanki piaskowej
  • szczyty pędów ruty
  • ziele bazylii
  • ziele estragonu
  • ziele majeranku
  • ziele melisy lekarskiej
  • ziele cykorii podróżnika
  • nasiona babki lancetowatej

Sierpień:

  • korzenie mniszka lekarskiego
  • liście orzecha włoskiego (z owocujących drzew)
  • nasiona kozieradki
  • owoce anyżu
  • owoce kolendry
  • owoce kopru ogrodowego
  • owoce bzu czarnego
  • owoce kaliny koralowej
  • pędy szałwii lekarskiej (ostatni zbiór)
  • szczyty kwitnących pędów bylicy bożego drzewka
  • borówkę czarną (początek zbioru)
  • chwastnicę jednostronną
  • jeżynę
  • czosnek niedźwiedzi
  • kopytnik
  • krwawnik
  • niecierpek himalajski
  • podbiał
  • pokrzywa
  • liście ślazu
  • nasiona włośnicy
  • liście tataraku

Wrzesień:

  • nasiona czarnuszki
  • owoce berberysu
  • owoce głogu
  • korzenie żywokostu lekarskiego
  • owoce bzu czarnego
  • owoce borówki
  • korzenie chrzanu
  • owoce późnej czeremchy
  • liście czosnku niedźwiedziego
  • żołędzie dębu
  • owoce dereniu
  • gruszki
  • liście gwiazdnicy
  • owoce jałowca
  • kłącza kopytnika
  • owoce kaliny
  • liście krwawnika (ostatni zbiór)
  • owoce rokitnika

Październik:

  • kłącza pięciornika kurzego ziela
  • korzenie cykorii podróżnika
  • korzenie jednorocznego łopianu większego
  • korzenie żywokostu lekarskiego
  • orzech włoski
  • bulwy słonecznika bulwiastego
  • owoce bukowe
  • korzenie chrzanu
  • cebulki czosnku niedźwiedziego
  • kłącza czyśćca błotnego
  • owoce głogu
  • liście gwiazdnicy
  • owoce jałowca
  • owoce jarzębu
  • cebulki lilii
  • kłącza kopytnika
  • korzenie marchwi zwyczajnej
  • korzenie wiesiołka
  • kłącza tataraku
  • bulwy strzałki wodnej
  • kłącza perzu

Czy pierwsza wyprawa już za tobą? Koniecznie pochwal się efektami!

Może cię również zainteresować artykuł: 10 metod szeptuch do stosowania na co dzień

Nadine Lu

Źródła:
Księga Magii 2019, Akademia Ducha
magicznyzielnikdziewanny.wordpress.com/zielnik/
pracowniaziol.pl/kalendarz-zbioru-ziol-leczniczych/
storey.com/article/harvest-herbs-medicinal-use/
wiccaliving.com/beginners-guide-herbal-magic/
mumblesandthings.com/blog/witchy-garden

Podziel się wiedzą:

Wspierasz energię, którą tworzymy? Wesprzyj nas w materii!

Przekaż darowiznę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

YouTube
Instagram