Psianka Czarna
(Solanum Nigrum)
Roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych pochodząca z Eurazji. Owoce – fioletowe lub czarne jagody. Zawiera trującą solaninę. W północnych Indiach gotowane ekstrakty z liści i jagód są wykorzystywane do łagodzenia dolegliwości w schorzeniach wątroby, w tym żółtaczce. Naukowcy w Chinach odkryli hamujący wpływ na rozrost raka szyjki macicy.
Jest rośliną trującą (szczególnie owoce), pomimo tego znalazła miejsce w sztuce kulinarnej w krajach Wschodu i wschodniej Europy. Wykorzystywana do wyrobu przetworów, dżemów itp. Uważa się, że gotowanie niszczy toksyny zawarte w owocach, co czyni przetwory nie tylko bezpiecznymi do spożycia, ale również o szczególnych właściwościach.
W folklorze chroniła przed czarami.
Działanie lecznicze:
Sok z czarnej psianki bywa używany w leczeniu gorączki i do złagodzenia bólu. Liście nawet w niewielkich ilościach mają silne działanie napotne. Sok z ziół lub maści stosowane są zewnętrznie do leczenia niektórych chorób skóry oraz nowotworów, a także do pozbycia się piegów. Świeżo przygotowany wyciąg z rośliny jest skuteczny
w leczeniu marskości wątroby, a także działa jako antidotum na zatrucia opium.
Jeśli szukasz psianki najwyższej jakości polecamy Ci oficjalne konto MagicFind na Allegro:http://allegro.pl/sklep/7405661_magickfind
MagicFind